Bedrijfsterrein transformeert tot groen eiland

Het Binck Eiland is gelegen aan de Binckhorstlaan nabij het centrum van Den Haag. Tot 2015 was het terrein in handen van uitgeverij SDU. De gemeente Den Haag transformeert het terrein tot een duurzame, groene en klimaatbestendige wijk. Innovatieve oplossingen waaronder de regenwaterschutting, de ‘Rainwinner’, maken het voor de bewoners mogelijk om op een duurzame manier regenwater op te vangen en te gebruiken.

‘Binck Plaats’

Het nieuwbouwproject gaat een unieke woonomgeving krijgen, genaamd ‘Binck Plaats’. Deze ‘Binck Plaats’ bestaat uit 46 herenhuizen die worden gebouwd op een overdekte parkeergarage. Het dak van deze garage zal worden ingericht als een gemeenschappelijke (dak)tuin die aansluit op de eigen tuinen van de woningen. Het project is naar verwachting najaar 2020 gereed.

  De daktuin wordt groen ingericht zodat kinderen buiten in de natuur kunnen spelen en het een prettige ontmoetingsplaats wordt voor bewoners.

  • De 46 huishoudens krijgen elk een innovatieve regenwaterschutting als erfafscheiding: de ‘Rainwinner’. Daarmee beschikt elk huishouden over een regenwateropslag van 330 liter. Het water afkomstig van daken wordt in de ‘schutting’ opgeslagen zodat de bewoners dit water kunnen gebruiken voor het besproeien van hun eigen tuin én de gezamenlijke groentetuin;
  • Er komen boomstammen voor kinderen om in te klauteren en verstoppertje te spelen;
  • Er komt een gezamenlijke groentetuin voor de bewoners;
  • Er komt een kas voor de tuingereedschappen waarvan de bewoners gebruik kunnen maken.

  De Rainwinner maakt waterbewust

  Uit een eerder project waar Rainwinners als tuinafscheiding bij sociale huurwoningen zijn geplaatst is gebleken dat bewoners hierdoor gaan nadenken over water en zich bewuster van de waarde van water zijn geworden. Doordat de ‘Rainwinner’ veel regenwater zichtbaar opslaat waar bewoners gebruik van maken leggen bewoners hun tuin ‘groener’ aan en kijken zij na droge periode met verlangen uit naar de volgenden regenbui! De Rainwinner is opgebouwd uit losse modules (holle ‘Lego-blokken’ met elk een inhoud van 110 liter) waardoor gewenste opslagcapaciteit eenvoudig uit te breiden is. De Rainwinner is een innovatie van partner Sunny Rain Solutions

  Al deze maatregelen zorgen ervoor dat woonwijken groener, veiliger, gezonder, mooier, prettiger en dus leefbaarder worden.

  Gerelateerde items overslaan

  Partners

  Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

  Bekijk het netwerk

  Project Duurzame binnentuin Elboogstraat

  Steadion en Wellant MBO realiseren samen klimaatadaptieve binnentuin waar leerlingen de praktijk kunnen oefenen.

  Bekijk het project

  Project Groene Mient

  Het bewonersinitiatief ‘Groene Mient’ realiseerde in Den Haag in een CPO het duurzame project met een klimaatadaptief én sociaal karakter.

  Bekijk het project