Huis en tuin vol experimenten

Een huis en tuin vol experimenten om te kijken welke middelen en mogelijkheden er zijn om milieubesparende mogelijkheden in de bouw toe te passen. En dan ook nog zo simpel en betaalbaar mogelijk.

Tijs van Ruth, eigenaar van Klusbedrijf 2RH legde in en om zijn huis een ware proeftuin aan. Op zijn dak richtte hij zijn aandacht op het ontlasten van de riolering, waterbuffering en natuurlijke koeling. Tijs hierover: “Het onnodig gebruik van drinkwater voor toilet en tuin heeft impact op de natuur en dat vind ik zonde. Daar wilde ik vanuit mijn bedrijf iets aan doen.”  

Natuurlijke materialen voor koeling

Op zijn dak legde hij met eerder gebruikte middelen een betaalbaar regenwaterrecuperatiesysteem aan. De vaten kunnen tot 2.000 liter regenwater opvangen wat vervolgens wordt hergebruikt. Het groene dak en de beplanting tegen de gevel zorgt voor een natuurlijke isolatie. Tijs test op zijn dak meerdere - zoveel mogelijk natuurlijke - materialen voor koeling.

Grindkoffer en houtsnipperpad

Ook zijn tuin ging op de schop. Tijs plaatste er onder andere regentonnen voor extra wateropvang en een grindkoffer onder een houtsnipperpad. Hij haalde tegels eruit en verving deze voor bestrating met veel voegen en extra beplanting.

Rondom de gevel kwam een geul met grind voor de afwatering en de afgekoppelde hemelwaterafvoer vanaf het dak. In zijn ecologische tuin kweekt Tijs biologisch fruit en kruiden en hij plaatste planten en een insectenhotel om insecten te lokken.

Milieuvriendelijk verbouwen

Bouwen en verbouwen eist veel van het milieu omdat de vervaardiging van materialen veel co2 belasting met zich mee brengt. Met dit experiment test Tijs nieuwe manieren van (ver-)bouwen waarmee niet alleen naar energiebesparing wordt gekeken, maar ook naar milieuvriendelijke materialen of hergebruik hiervan.Hij ziet hierbij zeker mogelijkheden voor grootschalige toepassing bij particulieren, nieuwbouw en woningbouwverenigingen. Want dat is hard nodig met het veranderende klimaat.

De realisatie van dit project is mede mogelijk gemaakt door Water Sensitive Rotterdam, Ekoplaza Rotterdam, Bouwmaat Schiedam en hulp van Eco Coatings Den Haag, Zonnepanelen Vlaardingen, advies van VG Energy Storage, WoonWijzerWinkel en Stadskwekerij De Kas.

Overweegt uw bedrijf ook klimaatbestendigheidsmaatregelen te treffen? Neem contact op.

Gerelateerde items overslaan

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Project klimaatadaptieve tuin

Peter en Setsuyo legden een groene tuin rond hun pas opgeleverde nieuwbouwwoning met hulp van de stimuleringsregeling.

Bekijk het project

Project ideale watertuin

De Hoekse Druppies ontwierpen de ideale watertuin. Woningbouwcorporatie Hoek van Holland legde de tuin aan

Bekijk het project