Aan de slag

We hebben steeds vaker last van hoosbuien en langere periodes van hitte en droogte. Betegelde tuinen kunnen dan voor problemen zorgen.

Vanwege de tegels kan het regenwater niet wegzakken in de grond. Daardoor kunnen tuinen en straten onderlopen en raakt het riool overbelast. In warme periodes blijft de hitte in een betegelde omgeving hangen (‘hittestress’); door het ontbreken van groen komt er geen verkoeling.

Regenton

10 tips om meer water op te vangen

Of je nu een kleine of grote tuin hebt of een balkon, iedereen kan meehelpen om wateroverlast te voorkomen en hittestress te verminderen! HIer een paar tips voor kleine en grotere maatregelen die jij kunt nemen om water beter op te vangen zodat het niet in het riool terecht komt.

  • Regenton
  • Tegels eruit, groen erin
  • Grasbetonstenen
  • Grind
  • Waterpasserende verharding (tegels met open voeg)
  • Groen dak
  • Groene gevel
  • Wadi
  • Vijver
  • Veel groen in de tuin

Oplossingen - van klein tot groot

Door tuinen, gebouwen, straten, pleinen en parken te vergroenen worden ze mooier, levendiger én klimaatbestendig. Maar naast vergroening zijn er ook een heleboel andere oplossingen! Denk aan ondergrondse opslag van regenwater, het creëren van schaduwplekken of het gebruik van andere materiaalkleuren tegen hitte. 

Voor elke tuinbezitter wat wils

Heb je een tuin, maar houd je niet van tuinieren? Heb je een klein stadstuintje of is je tuin een ‘speeltuin’? Elk tuintype kan bijdragen aan het klimaatbestendiger maken van de tuin en de buurt. Tegel eruit en plant erin, waterbergende - en groene daken, een regenton of een grindstrook zijn slechts enkele simpele voorbeelden om regenwater op te vangen en vast te houden voor droge periodes.

Wil jij weten hoe je stap-voor-stap een regenton kan aansluiten? Bekijk dan deze video!

Doe-het-zelf

Iedere vierkante meter telt. Met een groene tuin, een groen dak een groene gevel, groene erfafscheiding en een vijver in de tuin kan je de natuur in de stad een handje helpen. Huisjeboompjebeter heeft een mooi overzicht van praktische maatregelen om meer regenwater op te vangen, hittestress te verminderen en biodiversiteit te vergroten. Van levende tuinen tot kindvriendelijke tuinen!

In deze Klimaatadaptatie Toolbox van partner gemeente Delft vind je 75 verschillende maatregelen op stads, wijk, straat en huisniveau op het gebied van waterveiligheid, hitte, droogte en wateroverlast. In één oogopslag zie je hoe maatregelen bijdragen aan verschillende doelen, of de maatregel relatief goedkoop of juist duur is, op welke schaal hij toepasbaar is en in welke wijktypen het in te passen is. Ook zie je hoe maatregelen eruit kunnen zien en vind je er mooie voorbeeldprojecten! 

In de Rainproof 'infographic tuin' zie je in één opslag welke maatregelen je kan nemen om regenwater op te vangen, vast te houden en zelfs te hergebruiken! Denk aan het afkoppelen van de regenpijp en het aanleggen van een regenwatervijver. In de 'maatregelen toolbox' vind je daarnaast ook praktische tips om regenwater op het dak, plein of in de straat en buurt op te vangen.

Elk tuintype kan meedoen

Vind je tuinieren leuk of wil je vooral relaxen in je tuin? Moet jouw tuin vooral levendig zijn of zo onderhoudsarm mogelijk? Heb je een grote tuin of een stadstuintje? Doe de tuintest om erachter te komen welk tuintype jij bent en welke maatregelen je kunt nemen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken.

Samen de schouders eronder

Sommige wijken en buurten zijn extra kwetsbaar als het gaat om wateroverlast en hittestress. Provincie, gemeenten en het waterschap werken samen om die wijken en buurten in kaart te brengen. Ze kijken hoe  de inrichting van het openbare gebied, de riolering en het watersysteem kan worden aangepast om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Omdat grote delen van steden en dorpen in bezit zijn van bedrijven, woningbouwcorporaties en bewoners, kan de overheid het niet alleen oplossen. Iedereen kan en moet helpen om onze regio klimaatbestendig te maken. 

Klimaatatlas

Hoe kwetsbaar is mijn buurt voor wateroverlast, hitte of bodemdaling? Zijn er ook kwetsbare functies, zoals ziekenhuizen of elektriciteits- voorzieningen, in mijn omgeving die extra risico lopen tijdens extreem weer? Provincie Zuid-Holland bracht dit ook voor de regio Delfland in kaart.
Bekijk de klimaatatlas

Waterlabel

Hoe klimaatbestendig is mijn woning of pand? Met welke maatregelen kan ik dit verbeteren? Het waterlabel laat zien hoe een huis, tuin of balkon is ingericht om regenwater op te vangen en vast te houden. N.B: helaas zijn de waterlabels nog niet voor alle gemeenten in regio Delfland beschikbaar.
Check jouw waterlabel

Gerelateerde items overslaan

Project Groen Dakpark Spoorloos

Op de plek waar in 2015 nog perrons en sporen lagen - pal achter het voormalige stationsgebouw - wordt het groene dakpark Spoorloos aangelegd.

Bekijk het project

Project Blauw dak Vlaardingen

Het blauwe dak op het appartementencomplex in Mariskwartier vangt een deel van het water op tijdens hevige buien.

Bekijk het project

Video Klimaatkrachtig

Het netwerk Klimaatkrachtig Delfland verbindt partijen, initiatieven en projecten en wisselt kennis en kunde uit.

Bekijk de video

Ook Klimaatkrachtig?

Ben jij al bezig met klimaatbestendige projecten? Of wil je hier graag mee aan de slag en zoek je de samenwerking?

Word partner