Groenblauwe schoolpleinen

Buitenspelen op een groenblauw parkachtig schoolplein is spannender en educatiever voor kinderen dan een tegelplein. Er valt veel meer te ontdekken en te doen. Spelen in het groen betekent ook: meer beweging, meer frisse lucht en meer schaduw in hete zomers. Bovendien verfraait het schoolterrein dankzij levendig groen, natuurlijke materialen en aantrekkelijke waterelementen.

We ondersteunen dit soort initiatieven graag! Dat doen we door:

  • mee te denken in het groenontwerp
  • te adviseren over wateropvang
     

Er zijn verschillende subsidieverstrekkers en fondsen die kunnen helpen bij het financieren van de aanleg van een groenblauw schoolplein. Zie voor meer informatie deze pagina van de website groenblauweschoolpleinen.nl.

Voorbeeld schoolpleinen

Inmiddels zijn er al heel wat prachtige groenblauwe schoolpleinen aangelegd in onze regio. Bekijk deze projecten eens:

Lespakket ‘Water en Klimaat in jouw straat’

De jeugd heeft de toekomst. Vandaar dat het Hoogheemraadschap van Delfland basisschoolleerlingen spelenderwijs bewust wil maken van water en wat de klimaatverandering betekend voor hun wijk. Met het lespakket Water & Klimaat in jouw straat ontdekken leerlingen uit groep 6, 7 en 8 laten welke maatregelen het waterschap en de gemeente nemen om regenwater op te vangen. En vooral wat leerlingen, hun school en de mensen in de buurt zelf kunnen doen. Want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst droge voeten houden en een fijne leefomgeving hebben.

Parachute Voorburg. ©Bureau RIS

Serious game ‘Ontwerp je eigen 3D klimaatschoolplein’

Ingenieursbureau Tauw, Twinsense, de provincie Overijssel, IVN Overijssel, Stichting Springzaad, Natuur en Milieu Overijssel en waterschap Drents Overijsselse Delta hebben de serious game ‘Ontwerp je klimaatschoolplein’ ontwikkeld, waar alle scholen in Nederland mee aan de slag kunnen. Met deze game kunnen kinderen hun eigen 3D klimaatschoolplein ontwerpen.

Tijdens het ontwikkelproces is de game uitgebreid getest op een basisschool in Deventer. De serious game is geschikt voor alle organisaties die een groen schoolplein willen realiseren en kinderen willen betrekken in het ontwerpproces. Dit kunnen overheden zijn, maar ook schoolbesturen, vastgoedontwikkelaars, hoveniers en landschapsontwerpers.

De game sluit naadloos aan bij de belevingswereld van kinderen en hun vermogen om ideeën kenbaar te maken op een leuke en interactieve manier. Bijkomend voordeel is dat ze bewust worden van hoe ze om kunnen gaan met de gevolgen van klimaatverandering.

Zelf aan de slag

Aan de slag met groenblauwe schoolpleinen? Kijk hier voor inspiratie, tips en voorbeelden.

Gerelateerde items overslaan

Project basisschool de Regenboog

Kinderen dachten mee: het betegelde plein van Basisschool de Regenboog in Maassluis veranderde in een avontuurlijk ‘groenblauw’ schoolplein.

Bekijk het project

Ook Klimaatkrachtig?

Ben jij al bezig met klimaatbestendige projecten? Of wil je hier graag mee aan de slag en zoek je de samenwerking?

Word partner