95% van jaarlijkse neerslag in gehele openbare ruimte is te infiltreren

Park Positive voerde de afgelopen periode tests uit op hun technieken voor groen parkeren. Daaruit blijkt dat 95% van de jaarlijkse neerslag in de gehele openbare ruimte te infiltreren kan zijn. Uit de tests blijkt dat halfverharde parkeerplaatsen met een combinatie van gras en wortels die wel tot 60 cm kunnen wortelen, een grote bijdrage kunnen leveren aan het opvangen van natuurlijk water.

Uit de tests blijkt verder dat: 

  • Gras kan een tot wel acht graden koelere bodemtemperatuur realiseren. 
  • Op warme dagen is de halfverharde parkeerplaats tot zeven graden koeler dan de bodem onder een betegelde parkeerplaats. 
  • De diepte van de ondergrond onder de halfverharding maakt verschil. Een onderlaag van dertig centimeter is tot twee graden koeler dan een substraat van tien cm.  
  • Halfverharding gaat lage grondwaterstanden tegen door infiltratie. 

De infiltratietesten zijn uitgevoerd op vijf testdagen. Iedere testdag bestond uit vier tests achter elkaar uitgevoerd op zowel een fundering van dertig cm diep als van tien cm diep.   

Tijdens droogte zien we een verschil tussen een diepere (dertig cm) en minder diepe fundering (tien cm). De  dertig cm fundering houdt meer vocht vast en dit komt ten goede aan het gras. Na vier tot vijf uur is de berging capaciteit voor regenwater weer beschikbaar. 

Park Positive over haar missie

Park Positive geeft regenwater een plek - voor een leefbare toekomstbestendige stad waarbij groen toegankelijk moet zijn voor iedereen. Het klimaat verandert, maar de manier waarop we onze steden inrichten verandert niet mee. Onze missie is het terugbrengen van de natuurlijke water cyclus in de stad. Regenwater een plek geven, zodat het weer de bodem in kan op de plek waar het valt. Park Positive verbindt groen met blauw. Dit doen ze door het gebruik van gras. Wortels kunnen tot wel zestig cm diep wortelen en maken daarmee de weg vrij voor het infiltreren van regenwater. Meer informatie vind je op de website van Park Positive.