Bewoners Haagse Hendrik kleuren buurt groen

Onlangs vierden bewoners officieel de oplevering van de Haagse Hendrik: sinds begin dit jaar is er een gloednieuw, duurzaam en groen stukje buurt in de Haagse Spoorwijk. Een mooie gelegenheid om je nieuwe buren beter te leren kennen. Die dag werd ook de winnaar van de Haagse Hendrik Tuinwedstrijd bekendgemaakt. Deze wedstrijd werd dit voorjaar georganiseerd om bewoners uit te dagen hun eigen tuin groen in te richten. Zo maken bewoners, Klimaatkrachtig Delfland, ROC Mondriaan, hovenier T&G en Haag Wonen samen Den Haag nog mooier. Galina en Kamal waren de gelukkige winnaars: “Wat een verrassing, we hadden echt niet verwacht dat we zouden winnen!”

De 154 nieuwbouwwoningen van de Haagse Hendrik zijn niet alleen van binnen duurzaam, ook aan de buitenkant zijn ze extra groen, met groene schuurdaken, groene schuttingen en een spectaculaire verticale tuin vol met planten en kruiden aan de gevel. Levend groen zorgt voor minder wateroverlast in natte periodes en verkoeling in hete periodes. Het is ook goed voor de biodiversiteit: dieren, vogels en insecten profiteren ervan. Het heeft positieve effecten op de buurt en op het woonplezier van bewoners. Hoe mooi is dat? Om de nieuwe bewoners te inspireren en te helpen hun eigen tuin groen in te richten, organiseerde Haag Wonen dit voorjaar samen met Klimaatkrachtig Delfland, hovenier T&G en ROC Mondriaan de Haagse Hendrik Tuinwedstrijd.

De mooiste, meest originele én klimaatadaptieve tuin

Van de 80 bewoners met een tuin, deden maar er 64 mee aan de tuinwedstrijd. Zij gingen de afgelopen maanden hard aan de slag met hun tuin. De jury, bestaande

uit Mohamed Baba (bestuursvoorzitter van Haag Wonen), Manita Koop (Hoogheemraad van Hoogheemraadschap Delfland), George van Lit (hovenier T&G) en Erik Zegwaard (ROC Mondriaan), maakte op het opleverfeest de winnaar bekend. De jury was onder de indruk van de creativiteit en inzet van alle deelnemers: “Wat een resultaat! De tuinen van de deelnemers liggen er prachtig en groen bij. Wat een mooie bijdrage hebben de bewoners zelf geleverd aan het verfraaien en verduurzamen van hun tuin en buurt. Een inspirerend voorbeeld voor andere woongebouwen en buurten in Den Haag! Het was erg moeilijk om de knoop door te hakken, maar één tuin sprong net boven de rest uit, als mooiste, meest originele en klimaatadaptieve tuin: de tuin van Galina en Kamal.”

“Wat een verrassing dat we hebben gewonnen!”

De gelukkige winnaar Galina: “Wat een verrassing, ik had echt niet verwacht dat we zouden winnen. Ik ben heel blij. Ik heb samen met mijn man en mijn dochtertje aan de tuin gewerkt. Het gras hebben we

zelf gezaaid. Ons doel is om uiteindelijk een bonsaituintje te creëren. Mijn man werkt als chefkok, dus we hebben ook veel kruiden, druiven, aardbeien en tomaten. En natuurlijk bloemen. Om het ’s avonds ook gezellig te maken, hebben we sfeerverlichting. Het was erg leuk om in de tuin bezig te zijn en we zijn nog niet klaar. We zitten vaak buiten, lekker koffiedrinken of barbecueën.”