Delfland vergroent gemaal Achtermolen

Deze week is op het terrein van gemaal Achtermolen in Schipluiden zo’n 50m2 bestrating vervangen door planten en struiken. Het Hoogheemraadschap van Delfland draagt zo bij aan biodiversiteit en klimaatadaptatie. Op het terrein staan nu een Zeeuwse haag, een grote Meidoorn en bodembedekkers.

Wereldwijd neemt de biodiversiteit sterk af, en daarmee ook de leefbaarheid van de planeet voor de mens. Biodiversiteit is de basis voor schoon water, schone lucht en een vruchtbare bodem. Delfland heeft in de uitvoering van zijn taken invloed op de omgeving en de daarin levende planten, dieren en andere organismen. Daarmee heeft Delfland de mogelijkheid en de maatschappelijke verantwoordelijkheid, om biodiversiteit te beschermen en waar mogelijk te versterken.

Het klimaat verandert

Bovendien verandert het klimaat. Het regent vaker en harder en de zomers worden heter. Vooral in een verstedelijkt gebied als Delfland neemt de verharding (zoals straten, pleinen en betegelde tuinen) toe. Daardoor zakt het regenwater niet meer de bodem in maar stroomt het direct af naar de riolering en het watersysteem. Vooral bij hevige regenval kan dit leiden tot overlast en schade. Daarnaast voeren we zo het overtollige regenwater af in plaats van het vast te houden voor droge tijden. Een gemiste kans. Tijd voor een slimmere aanpak!

Als wij ook in de toekomst goed willen kunnen wonen, werken en recreëren in Delfland, dan is het noodzakelijk om nú – en samen – slimme klimaatadaptieve maatregelen te nemen en tegelijkertijd de biodversiteit versterken. Die twee gaan hand in hand. Eén van de maatregelen is meer groen; bomen vangen regenwater op en zorgen voor schaduw. Daarnaast verkoelen planten de lucht door de verdamping en nemen zowel bomen als planten Co2 op – waardoor de opwarming van de aarde minder snel verloopt.

Delfland neemt in samenwerking met onder andere gemeenten en inwoners maatregelen en doet dat ook op eigen grond. Bij het Gemaal Achtermolen vervingen we daarom tegels voor een Zeeuwse haag, de Meidoorn en de bodembedekkers. Eerder legden we al een groen dak aan op het gemaal en plaatsten we een kroosbak voor het schoonhouden van het water. Deze ‘zeef’ houdt kroos en ander vuil tegen.

Kijk in de Duurzaam-op-wegwijzer wat jij kunt doen

Wist je dat ook jij op heel veel manieren de natuur en het milieu kunt helpen? Speciaal daarvoor heeft Delfland de Duurzaam-op-wegwijzer gemaakt. Vul enkele vragen in over jouw specifieke situatie en ontvang tips voor maatregelen die geschikt zijn voor jouw straat, tuin, balkon of dak. Denk aan een vijver, een groen dak en struiken in plaats van stenen. Leuk om naar te kijken, en goed voor de biodiversiteit, het vasthouden van water en het tegengaan van hittestress.

In totaal vind je 25 maatregelen waarmee je zelf aan de slag kunt. Weten welke maatregelen jij kunt nemen? Kijk dan hier.