Drie Groene Klimaatpleinen geopend in het Westland

Vandaag zijn er drie Groene Klimaatpleinen geopend in het Westland. De nieuwe pleinen zijn te vinden bij Intratuin ‘s Gravenzande, De Carlton in ‘s Gravenzande en Boers in Maasdijk. Westland is daarmee de eerste gemeente in Nederland waar drie Groene Klimaatpleinen zijn! De drie tuincentra werken dit jaar samen aan verschillende activiteiten met als thema de natuur - en watervriendelijke tuin.

Oa Manita Koop op het Groen Klimaatplein van Intratuin Pijnacker
Groen Klimaatplein overzicht

Wethouder Michiel Ferwerda gaf het startsein voor het Groen Klimaatplein in Intratuin met het plaatsen van een groen dak. Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, Meindert Stolk, opende samen met Hoogheemraad Manita Koop van Hoogheemraadschap van Delfland het klimaatplein in De Carlton met het plaatsen van een regenton. Denise Mulder-Solleveld, wethouder van Maassluis, wipte een tegel en plaatste een plant bij het Groen Klimaatplein in Tuincentrum Boers.

Wat biedt het Groen klimaatplein 

Het Groen Klimaatplein is een fysiek plein waar tuincentrumbezoekers voorbeelden zien van het opvangen en bergen van water in de tuin, een groen dak, inheemse beplanting en alternatieven voor tuintegels. Ze kunnen er terecht voor tips, en speciaal opgeleide tuincentrummedewerkers beantwoorden hun vragen.   

Rondom de thema’s van het Groen Klimaatplein organiseren de tuincentra samen met de andere initiatiefnemers Klimaatkrachtig Delfland, Gemeente Westland en Gemeente Maassluis allerlei activiteiten, zoals lezingen, workshops en tuinschetsmiddagen. 

Klimaatpleinen in Nederland 

De klimaatpleinen zijn gerealiseerd op initiatief van Tuinbranche Nederland, de overkoepelende organisatie van de tuincentra, die een groene beweging in ons land op gang wil brengen. Dat er binnen een gemeente drie klimaatpleinen zijn, is uniek in Nederland!