‘Groene droom’ Challenge prijswinnaars bekend

Geen drie, maar vijf prijswinnaars voor de ‘Groene Droom’ Challenge in Delft. Rachel Ege ontvangt volgende week namens de Orinocostraat de eerste prijs. Deze straat gaat collectief aan de slag met het stimuleren van de biodiversiteit en het opvangen van water. Dit doen zij door groene daken aan te leggen, regenpijpen af te koppelen en regentonnen aan te schaffen. Daarnaast maken zij onder andere een ‘egel highway’, bijenhotels en wormenhotels en een aantal huishoudens gaat de gevel vergroenen en tegels uit de tuin halen.

De Klimaatmaat, een initiatief van Duurzaamheidscentrum De Papaver, organiseerde in samenwerking met de gemeente Delft en Klimaatkrachtig Delfland de ‘Groene droom’ Challenge. Bewoners van Delft werden opgeroepen om niet alleen tegels te wippen maar ‘groter te denken’ zoals de voor- en/of achtertuin, balkon en/of dak omtoveren tot een mega groene oase of samen met de buren de straat opfleuren. Ze konden hun ’Groene droom’ inzenden en kans maken op een tuin- of straat make-over!

Ruim veertig inzendingen

Er waren ruim veertig inzendingen. Het was een hele opgave om de uiteindelijke winnaars te kiezen. De ideeën liepen namelijk erg uiteen. “Mooi is dat er inzendingen verspreid zijn over heel Delft, zowel sociale huur als koopwoningen; individuele plannen én buurtprojecten. Allemaal hele mooie ideeën om Delft leefbaarder en klaar te maken tegen het veranderende klimaat”, aldus éen van de juryleden. Aankomende week verzorgt wethouder Frank van Vliet de prijsuitreiking aan de eerste en tweede prijswinnaar. 

De hoofdprijswinnaars

1e prijs: € 8.000,-

  • Rachel Ege – Collectieve maatregelen met de buurt. Zoals het stimuleren van de biodiversiteit, groene daken, regentonnen, afkoppelen regenpijpen, egel highway, bijenhotels e.d. en individuele maatregelen per huishouden zoals groene gevels, wormenhotels, tegels uit de tuin halen e.d. in de Orinocostraat

2e prijs: € 3.000,-

  • Simone van der Reijken – Buurtinitiatief voor groendaken in de Kuyperwijk

Drie 3e prijzen: 3x € 1.750,-

  • Dennis van Leeuwen – Buurtinitiatief voor groendakpannen in de Havannastraat
  • Tineke Meerman – Een natuurlijke en onderhoudsvriendelijke tuin volgens de principes van de permacultuur en het vergroenen van de Olofsbuurt
  • Sandra Heuvelman – Buurtinitiatief met biogroendaken in de Raad van Europalaan

Nog zeven initiatieven ontvangen een stimuleringsprijs in de vorm van een kleinere financiële ondersteuning en/of praktische ondersteuning door De Klimaatmaten.

Prijzenpot verhoogd

Er zijn veel mooie plannen ingediend. Daarom is een andere verdeling gemaakt in het toekennen van het prijzengeld. Ook is er een extra bedrag in de prijzenpot gedaan om meerdere winnaars te belonen. In totaal worden de ingediende initiatieven met € 19.000,- ondersteund. Dit alles met het doel om zoveel mogelijk deelnemers te stimuleren om aan de slag te gaan en zo een klimaatbeweging in Delft te realiseren!

De jury

De jury van de Challenge bestond uit experts uit het werkveld:

  • Louis van der Meijden, eigenaar Hoveniersbedrijf Van der Meijden
  • Marian van den Beitel, eigenaar Lekker Groen tuinontwerp
  • Hiltrud Pötz, directeur Atelier GroenBlauw
  • José Kooi, beleidsadviseur Klimaatadaptatie Hoogheemraadschap van Delfland
  • Micky Bakker, directeur Duurzaamheidscentrum De Papaver

Waarom deze Challenge?

Groene klimaatvriendelijke tuinen zijn sterk in opkomst. Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Het regent vaker en heviger en er zijn lange periodes van droogte. Door onze tuinen, balkons en daken te vergroenen, vangen we het water beter op. Meer groen zorgt er namelijk voor dat regenwater wordt vastgehouden en geleidelijk vrijkomt. Daardoor blijft het koeler op een warme dag. Ook heeft groen een positief effect op je gezondheid én vergroot het de leefbaarheid van de stad voor mens én dier. Steeds meer inwoners beseffen dat versteende tuinen niet meer van deze tijd zijn en vergroenen hun tuin.