Heel Holland wipt tijdens het NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart startte voor de tweede keer het Nederlands Kampioenschap Tegelwippen. Welke gemeente verruilt dit jaar de meeste (tuin)tegels voor groen? Ruim veertig gemeenten hebben zich al aangemeld in de strijd om de gouden tegel. In onze regio strijden Schiedam, Delft, Den Haag en Rotterdam mee!

De ambitie is om bewoners en gemeenten te stimuleren om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Let op: wippen is belangrijker dan winnen!

Het startsein

Van 30 maart t/m 30 september strijden gemeenten in Nederland om de Gouden Tegel. Iedereen kan meedoen door tegels in z’n (gevel)tuin te vervangen door groen. Zaterdag 3 april gaf wethouder Stephan Brandligt het startsein voor het NK Tegelwippen in Delft met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’ in de wijk Vrijenban.

500 tegels verruild voor groen

Bewoners mochten een tegel inruilen voor een gratis plantje. Ze gingen uit van minimaal 200 tegels en behaalden het mooie resultaat van maar liefst 500 tegels. Het was dus een succesvolle eerste actiedag in Delft, die mede mogelijk is gemaakt door tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje en Klimaatkrachtig Delfland

“Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze stad groener wordt en dat bereiken wij alleen samen met onze inwoners. Samen kunnen wij ervoor zorgen dat onze buitenruimte klimaatbestendiger wordt, en dat begint al in onze eigen achtertuin. Dat is eigenlijk heel eenvoudig, door het vervangen van tegels door planten en/of plaatsen van een regenton dragen we al een steentje bij.” – Wethouder Duurzaamheid Stephan Brandligt

Groene tuinen zelfregulerend

Veel mensen nemen stenen in de tuin, omdat ze denken dat dit voor weinig onderhoud zorgt. Toch is uit onderzoek gebleken dat tuinen met veel verharding en dode materialen net zoveel onderhoud met zich meebrengen als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel te wieden is en te ‘poetsen’ terwijl groene tuinen vaak zelfregulerend zijn.

Ook tegels wippen? Lees meer over tegelwippen en vraag subsidie aan bij het Hoogheemraadschap van Delfland.