Het regent tonnen - Elke druppel regenwater telt voor twee

Vanaf 25 maart regent het de komende vier jaar elke donderdag tonnen in de maasstad. Rotterdamse organisaties gaan hand-in-hand en vormen een team dat Rotterdammers helpt bij het aansluiten van een regenton.

Dringend
De urgentie is er; lange droge zomers en hevige regenbuien wisselen elkaar af. Deze weersextremen leiden tot overlast. Van dorre planten, lekkages en een overbelaste riolering tot bodemdaling en verzakkende huizen. Met een regenton kun jij een bijdrage leveren aan een klimaatbestendige stad. Opvangen bij regen en gebruiken bij droogte. Elke regendruppel die in de ton komt, voorkomt natte voeten en kan later weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld planten. Bovendien bespaar je drinkwater en help je het milieu.

Gebruiksgemak
Het uitzoeken van een regenton, het bestellen, transport en het aansluiten ervan is niet voor iedereen makkelijk. Daarom biedt het aansluitteam alle gemak voor de gebruiker. Op de website hetregenttonnen.nl staan zes geschikte modellen om uit te kiezen. Met de nodige uitleg en de prijzen. Door online gegevens in te vullen ben je aangemeld als geïnteresseerde. Daarna volgt een telefonische intake en kan een afspraak gemaakt worden voor plaatsing. Op een afgesproken datum en tijdsblok wordt de ton aan huis gebracht en meteen aangesloten. Voorwaarde: er moet een regenpijp zijn.

Voordeel door unieke samenwerking
Initiatiefnemers en partners van het project bestaan uit bewonersorganisaties, bedrijven en de overheid. Elke deelnemende partij levert een bijdrage aan het project waardoor de kosten laag blijven. De regenton plus aansluitmateriaal kosten hetzelfde als in de (internet)winkel. Voor het bestellen, transport en aansluiten zijn de kosten gereduceerd tot €50,00 per ton.

Bijdrage aan de stad
De koper levert zelf een waardevolle bijdrage aan de stad én de natuur.

  • Een wisselend aantal van de teamleden zijn mensen die om wat voor reden dan ook werk nodig hebben. Met dit project helpen we hen aan een opstapje naar regulier werk.
  • Door bewuster met water om te gaan en regenwater in te zetten voor planten en bomen wordt de stadsnatuur geholpen en leidt tot meer verkoeling, verfraaiing en een betere biodiversiteit.
  • Met een vrijwillige bijdrage kunnen kopers twee relevante sociale doelen steunen. Een gift voor mensen die zelf de middelen niet hebben om een ton aan te schaffen en een jaarlijks wisselend project. Dit jaar te starten met een fonds voor City Shower (wasgelegenheid voor dak- en thuislozen).

Het project is een initiatief van WaterLeider, Wijkbedrijf De Middellander en DuZaMMM en wordt ondersteund door: Rotterdams WeerWoord/Gemeente Rotterdam, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap van Delfland/Klimaatkrachtig Delfland en Waterschap Hollandse Delta.

In samenwerking met Stichting Pameijer, Opzoomer Mee, Coöperatie Ondergrond,  Groenemorgen, WMO Radar,  Wijk Energie Werkt, City Shower, Woonstad Rotterdam en verschillende wijkinitiatieven, bewonersorganisaties, wijkraden en gebiedscommissies.

Meer info? Kijk op www.hetregenttonnen.nl

Samenwerking? Mail naar: tijs@waterleider.nl