Kleur je straat zorgt voor saamhorigheid

Ruim twintig bewoners van de Stadhoudersstraat in Oud Rijswijk kleurden op zaterdag 1 juni hun gevels groen met klimplanten en vrolijke bloeiers. Het was de tweede ‘Kleur je straat -actie’ die mogelijk is gemaakt door de gemeente Rijswijk, het Hoogheemraadschap van Delfland en de Groene Karavaan.

De aanleg van de geveltuinen gebeurde in navolging op de actie in de Leliestraat van eind maart. “Samen met mijn buurvrouw ging ik die bewuste zaterdag kijken in de Leliestraat. Dat zag er zo leuk en gezellig uit dat wij meteen enthousiast raakten. Dat wilden wij ook!”, vertelt Jenny Vanderheyden uit de Stadhoudersstraat. Zij vroeg Margriet van de Werf, medestraatbewoner en vrijwilliger bij De Groene Karavaan of zij de actie onder de aandacht wilde brengen van de andere straatbewoners. Margriet ging de deuren langs en kreeg ruim 20 buren op de been. Met de schop in de hand vervingen zij stoeptegels voor 82 vaste planten en 13 klimmers. Zij werden daarbij geholpen door de opzichter van de gemeente, de coördinator Operatie Steenbreek en de vrijwilligers van De Groene Karavaan.

Samen doen

Voor Michelle Connolly-Carbo was het meteen duidelijk dat ze mee zou doen. “Meer bloemen en klimplanten maken de straat gezelliger. Het is belangrijk voor de flora en fauna en goed voor de saamhorigheid. Je ziet dat de buren elkaar helpen bij de aanleg van de tuintjes.” Ook Emma Kager geeft aan dat een groene straat een positief effect heeft. “Er komen hier steeds meer jonge gezinnen wonen. Met de geveltuinen krijgt de straat een kindvriendelijke uitstraling.” Brigitte Eder is blij met de ondersteuning vanuit de gemeente en het hoogheemraadschap. “Met dit soort projecten kun je de leef- en woonomgeving echt verbeteren.”

‘Kleur je straat’ is een initiatief van Operatie Steenbreek en De Groene karavaan. Het draagt bij aan minder wateroverlast en opwarming in de stad, is goed voor dieren en zorgt ervoor dat je je buren van een andere kant leert kennen. Vind je dat jouw straat in Rijswijk ook meer groen en bloem kan gebruiken, meld je dan bij Wendy Bakker steenbreek.rijswijk@gmail.com 

Woon je niet in Rijswijk, maar wil je ook in jouw straat iets ondernemen? Kijk dan hier voor tips en onze Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie of mail naar info@klimaatkrachtig.nl 

Ook Klimaatkrachtig?

Ben jij al bezig met klimaatbestendige projecten? Of wil je hier graag mee aan de slag en zoek je de samenwerking?

Word partner

Maatregelen

Tegel eruit en plant erin, een regenton of een grindstrook:slechts enkele voorbeelden.

Bekijk wat jij kan doen
bekijk het nieuwsarchief