Klimaatadaptatie in duidelijke taal

‘Klimaatadaptatie’, ‘sedumdak’ en ‘infiltratie’. We gebruiken nog vaak lastige woorden of vaktaal die niet iedereen begrijpt. Het Hoogheemraadschap van Delfland vraagt zijn medewerkers en iedereen daarbuiten om makkelijke woorden te gebruiken. Duidelijke taal zorgt voor een duidelijke boodschap. Zo begrijpt iedereen wat we kunnen doen tegen de veranderingen van het klimaat. Samen zorgen we voor een klimaatkrachtige regio.

Manita Koop is bestuurder bij Delfland: “We merken allemaal dat het weer verandert. Het is vaker lang droog en als het regent, regent het vaker heel hard. Wij proberen problemen door te veel of te weinig water tegen te gaan. En tegelijk de plek waar we wonen en werken prettig te houden of zelfs mooier te maken. Dat kan door op straat, in de wijk en in de tuin slimme aanpassingen te doen. Dat kunnen wij niet alleen. Dat moeten wij samen doen. Door duidelijke taal te spreken, begrijpen we elkaar beter. Dan wordt het makkelijker om zelf en samen aan de slag te gaan!”

Da’s duidelijke taal

Delfland heeft een lijst gemaakt van moeilijke klimaatwoorden. Die heeft ze samen met Stichting Lezen & Schrijven vertaald naar makkelijke woorden. Tijdens het vertalen kwamen ze tot leuke, grappige maar vooral logische manieren om een moeilijk klimaatwoord anders te zeggen.

Doe de Delfland Klimaatquiz

Gebruik jij zelf ook wel eens moeilijke woorden die gaan over het klimaat? Of kom je juist klimaatwoorden tegen die je niet begrijpt? Bekijk de klimaatwoordenlijst op www.hhdelfland.nl/duidelijketaal. Je kunt er ook zelf moeilijke klimaatwoorden aanmelden, dan laat Delfland ze vertalen!

Je vindt er ook een grappige online quiz: die test je kennis en daagt je uit duidelijke taal te gebruiken. Zo wordt praten over klimaatverandering leuker en makkelijker.

De klimaatwoordenlijst en de Delfland Klimaatquiz zijn gemaakt in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven, TwijnstraGudde, Atelier Yuri Veerman en Tuinbranche Nederland.

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Maatregelen

Tegel eruit en plant erin, een regenton of een grindstrook:slechts enkele voorbeelden.

Bekijk wat jij kan doen
bekijk het nieuwsarchief