Opening Sponstuin Rotterdam

Op donderdag 20 juni opende partner De Urbanisten het unieke veldexperiment 'De Sponstuin'. In samenwerking met vele andere partijen testen ze hier nieuwe concepten voor het opvangen, vasthouden en teruggeven van regenwater aan de omgeving.

Omgang met extremen

Hoe kan de stad met extreme neerslag en droogte omgaan? Veel van het regenwater stroomt nu nog zo snel mogelijk af naar de riolering en veroorzaakt wateroverlast te voorkomen. Daarmee wordt ook nog eens het droogteprobleem versterkt. Een goede manier om dit te voorkomen is om groenvoorzieningen te laten functioneren als een spons. Een spons combineert de extremen; deze kan snel water opnemen, houdt dit tijdelijk vast en geeft het water weer langzaam terug aan de ondergrond.

Veldexperiment 'De Sponstuin'. 

De Sponstuin - die samen met o.a. partners Watersensitive Rotterdam, Provincie Zuid Holland, en Lapinus is opgezet - is een waar veldexperiment die de komende jaren verschillende concepten in de praktijk test. In de sponstuin wordt geëxperimenteerd met verschillende (Rotterdamse) grondmengsels, beplantingssoorten en watervasthoudende materialen. De watertuin wordt twee jaar lang gemonitord door de Rotterdamse Veldmeetdienst. 

Drie onderzoeksgebieden

De testopstelling bestaat uit drie verschillende onderzoeksgebieden - die elk weer verschillende onderzoeksvakken kent. 

  • Capillaire infiltratie
  • Rotterdamse grond
  • Super infiltratie

Per gebied worden verschillende oplossingen en toepassingsmogelijkheden getest. Meer weten?



Lees de Flyer Sponstuin

Lees het artikel Architectenweb.

Gerelateerde items overslaan

Partners

Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

Bekijk het netwerk

Maatregelen

Tegel eruit en plant erin, een regenton of een grindstrook:slechts enkele voorbeelden.

Bekijk wat jij kan doen
bekijk het nieuwsarchief