Polderdak VVE vangt tot 50.000 liter regenwater op

De gemeente Voorburg is een polderdak rijker. Op de parkeergarage van appartementencomplex ’s-Gravenloo verrees de afgelopen maanden een dak wat tot wel 50.000 liter regenwater op kan vangen.

Drie jaar na het eerste gesprek tussen de VVE en de gemeente Leidschendam-Voorburg is het polderdak van bijna 1.000 m2 klaar. De planten moeten nog groeien, maar komend voorjaar zal het dak groen gekleurd zijn door de sedumplanten.

Slim sturingsmechanisme

Het groenblauwe dak heeft onder de sedum beplanting een extra waterbergende laag waar regenwater in wordt opgeslagen. Met een slim sturingsmechanisme wordt het tempo geregeld waarmee het regenwater eruit kan stromen en kan worden benut voor de planten. Dit systeem lijkt op een polder, vandaar de naam ‘polderdak’. Zo is er minder kraanwater nodig voor het groen en wordt de piekafvoer van het hemelwater naar de riolering en uiteindelijk het oppervlaktewater vertraagd.

Het dak is ontwikkeld door de Dakdokters en het Hoogheemraadschap van Delfland heeft bijgedragen in de kosten uit de stimuleringsregeling.

Wil jouw VVE ook een groen(blauw) dak? Stuur een mail naar info@klimaatkrachtig.nl.