Samen met bewoners kleurt de Haagse Spoorwijk groen

De Haagse Spoorwijk is een gloednieuw, duurzaam en groen stukje buurt rijker. Onder de naam Haagse Hendrik heeft Haag Wonen hier 154 nieuwbouwwoningen gebouwd. Niet alleen van binnen zijn de woningen duurzaam, ook aan de buitenkant zijn ze extra groen. En samen met bewoners wordt gewerkt aan een nóg groener en klimaatbestendiger buurt.

De Haagse Hendrik tuinwedstrijd

Haag Wonen betrekt de nieuwe bewoners graag bij het verder verduurzamen en vergroenen van de buurt. Daarom wordt dit voorjaar de Haagse Hendrik Tuinwedstrijd georganiseerd, in samenwerking met Klimaatkrachtig Delfland. 

Van de in totaal 80 bewoners met een tuin, hebben zich maar liefst 64 bewoners aangemeld voor de wedstrijd. Onder alle deelnemers is op woensdag 16 maart 2022 een gratis complete tuininrichting verloot. Deze tuin dient als voorbeeldtuin voor de rest van de deelnemers, die de komende maanden aan de slag gaan met de inrichting van hun eigen tuin.  De deelnemer met de mooiste, meest originele en klimaatbestendige tuin wint een mooie prijs.

Verticale tuin vol met planten en kruiden

Bij het plaatsen van de schuttingen en schuren heeft Haag Wonen ook oog gehad voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. De schuttingen van de tuinen zijn groen en op alle schuren ligt een groendak bedekt met sedumplantjes. Dat ziet er niet alleen mooi uit; het houdt ook regenwater vast bij een hevige plensbui en zorgt voor isolatie van de schuur.

En nu prijkt er ook een ware verticale tuin vol met planten en kruiden tegen de muur van het appartementengebouw Hovenier T&G. De groene gevel beslaat 44 vierkante meter verdeeld over twee vlakken. In totaal zitten er wel 17 soorten planten en kruiden op!

Goed voor mens en dier

Rick Boelkens is projectleider vastgoed bij Haag Wonen en vertelt: “De gevel heeft veel positieve effecten op het stadsklimaat. De mix aan plantensoorten vergroot de biodiversiteit, wat ten goede komt aan insecten en vogels. Het groen verlaagt bovendien hittestress: in de zomer blijft het gebouw koel en in de winter wordt warmte vastgehouden. Daardoor hebben de bewoners een fijner binnenklimaat. De gevel zorgt ook voor schonere lucht en het geluid wordt gedempt.”


Winnende idee van studenten

Extra bijzonder is dat het idee voor de groene gevel is ontstaan vanuit studenten van het ROC Mondriaan, waar Haag Wonen een lange samenwerking mee heeft. Rick: “Tijdens een projectweek zijn studenten uitgedaagd ideeën te bedenken

rondom het thema: hoe kan de Haagse Hendrik groener? De winnende ideeën zijn echt uitgevoerd in het project, waaronder deze groene gevel. Daar ben ik erg trots op!”