Terugblik conferentie Klimaatkrachtig Delfland

“Mijn droom is dat we een klimaatkrachtige regio zijn, waar we regenwater slim opvangen, vasthouden en hergebruiken. De stad werkt van top tot teen (en zelfs onder de grond) als een spons waar iedereen zich bewust is van de maatregelen die hij of zij zelf kan nemen. Ook droom ik ervan dat klimaatadaptatie een vanzelfsprekendheid is van ontwerp tot inrichting van de stad, bedrijventerrein, schoolplein of je eigen achtertuin”. Met deze woorden begon Marcel Houtzager, loco-dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Delfland, vorige week de conferentie.

Wat was het een mooie dag in het Cars Jeans stadion ADO Den Haag en wat waren we met veel! Wat is er veel genetwerkt en wat waren er veel inspirerende sprekers en boeiende deelsessies. Als jij er ook bij was heb jij de lancering van de nieuwe beweging Klimaatkrachtig Delfland mee gemaakt. Samen met de deelnemers bracht het Hoogheemraadschap van Delfland letterlijk de beweging op gang. Gedurende de dag waren er voorbeelden te zien van wat er al gebeurt in onze regio en hoe jij hierin kan bijdragen.

Plenaire sprekers

Vier gastsprekers namen de deelnemers mee in hun visie op hoe we onszelf en anderen klimaatadaptief kunnen laten handelen. Zo pleitte Anjo Travaille (Bovenkamers) ervoor om verandermomenten te gebruiken om gewoonten aan te passen. Gaf Rob Groenland (KNMI) ons het advies

om de boodschap over klimaatverandering te blijven uitdragen en mee te nemen in het klimaatbestendig inrichten van ons land. Deed Anabella Meijer (Kanai) de oproep om aanstekelijk te communiceren over klimaatverandering zodat je er blij van wordt en onderschreef André Schaminée (Twynstra Gudde) dit door klimaatadaptatie niet SMART maar ONAF te maken: Open, Nuttig, Aanstekelijk en Flexibel.

Deelsessies

De deelnemers konden kiezen uit acht deelsessies waar de opgaven en oplossingen van klimaatadaptatie werden belicht. Een breed palet van onderwerpen kwam voorbij. Zo waren er sessies over bewustwording en gedragsbeïnvloeding, stresstesten en risicodialogen, de samenhang met verstedelijkingsopgaven en verantwoordelijkheden, financieren en verzekeren voor klimaatschade.

Klimaatplein

Ook was er een klimaatplein. Hier presenteerden 31 bedrijven hun project of product. Groene daken, waterstoppers, producten om bodemdaling te voorkomen, zomaar een greep uit de producten die je er kon zien en soms ook voelen. Er werd gepitcht en heel veel genetwerkt. Klik hier voor een compleet overzicht van alle deelnemers.

Klimaatkrachtig doorgeeftrofee

Mooie initiatieven moeten beloond worden vinden wij. Daarom is er de Klimaatkrachtig doorgeeftrofee. Drie organisaties ontvingen er één.

Woningbouwvereniging Hoek van Holland kreeg de prijs voor ‘De ideale watertuin’, een klimaatbestendige voorbeeldtuin bij een nul-op-de-meter nieuwbouwwoning, gebaseerd op een prijswinnend ontwerp van basisschoolleerlingen uit Hoek van Holland

Hovenier van der Heijden timmerde flink aan de weg, letterlijk en figuurlijk, om deze regio om te toveren met vele prachtige groenblauwe schoolpleinen. Het vasthouden van regenwater krijgt samen met het groen in het ontwerp altijd een zichtbare plek die gelijk dient als speelelement.

Bosch Slabbers kreeg de trofee vanwege de inspirerende beweging die ze inzetten om samen met partners de StraaDkrant op te stellen en daarmee handvatten te bieden om Nederland klimaatbestendig in te richten.

Partners

Omdat we in de KRACHT van samenwerking geloven, sloten we de dag af met onze partners. Heb jij je al aangesloten bij onze beweging Klimaatkrachtig Delfland? Dan gaan we binnenkort met jou aan de slag. Wil je ook graag partner worden van Klimaatkrachtig Delfland. Klik dan hier en meld je aan, want onze leefomgeving klimaatbestendig maken dat kunnen we niet alleen. Samen vangen we de extremen op!

 

Gerelateerde items overslaan

Partners

Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

Bekijk het netwerk

Ook Klimaatkrachtig?

Ben jij al bezig met klimaatbestendige projecten? Of wil je hier graag mee aan de slag en zoek je de samenwerking?

Word partner
bekijk het nieuwsarchief