Toekomst Tuin in Den Haag brengt natuur in de stad

Op woensdag 30 maart gaven wethouder Arjen Kapteins en Hoogheemraad Manita Koop het startschot voor de Toekomst Tuin. De leerlingen van de nabijgelegen De La Reyschool waren erbij. Met de Toekomst Tuin heeft de Haagse wijk Transvaal 200 m2 natuur in de stad. Er zijn bomen, een natte zone waar het regenwater de grond in zakt en een droge kant achter stapelmuurtjes van gerecyclede stoeptegels.

Genieten van de zon en het geluid van vogels

In de Toekomsttuin kunnen buurtbewoners straks terecht om te genieten van het geluid van de vogels en de insecten, de zon en de vele soorten planten. Kinderen kunnen er leren over de natuur en spelen in de waterspeeltuin, niet met drinkwater wat gebruikelijk is, maar met opgepompt grondwater, wat daarna ‘gewoon’ weer terugstroomt de bodem in.

Dat is volgens Manita Koop, hoogheemraad bij het waterschap Delfland, iets waar de buurt erg trots op mag zijn. 'Minder steen en meer groen, dat is goed voor de planten en de dieren en voor het welzijn van de mensen in de buurt.'

Opvang van regenwater

De Toekomsttuin draagt bij aan een klimaatbestendige stad met de opvang van regenwater, verhoging van de biodiversiteit en verkoeling door de bomen en planten. Het project is een initiatief van buurtbewoners en stichting BlueO2. Naast een bijdrage van het Klimaatkrachtig Delfland en de gemeente Den Haag, financierden Fonds1818, het VSB-Fonds, het Oranjefonds, de Groene Motor, Eurofins Foundation de realisatie van het project. Overige samenwerkingspartners zijn woningcorporatie WoonInvest, zorginstelling Middin, ouderenzorg WZH, welzijnsorganisatie Wijkz, diverse basis scholen en het Pleysier college.