Tuin on tour 4: Wilgenrijk in Maasland

Begin november was het de beurt aan Matthijs Lorsheijd om de hoveniers te vertellen over de door hem aangelegd tuin. Bij deze vierde Tuin on tour-bijeenkomst waren vijftien hoveniers aanwezig.

Lorsheijd Groen legde de tuin in Maasland anderhalf jaar geleden aan. Met de aanleg waren ze ongeveer een jaar bezig. Lorsheijd voert ook het onderhoud van de tuin uit. Terwijl het huis nog moest worden gebouwd werd begonnen met de tuin en werden de eerste bomen geplant om inkijk te beperken. Er zijn grotere bomen gebruikt, zodat de tuin meteen wat meer body heeft. In de wijk Wilgenrijk is het verplicht om 1 volwassen boom te planten die je kunt adopteren uit de bomenbank. De eigenaar wilde een tuin met een landelijke uitstraling. 

Eerst werden grond verbeterende werkzaamheden uitgevoerd. De ondergrond was namelijk heel erg kleiig. De klei uit de bouwkuip is gebruikt voor een soort grond wal om de tuin. Dit beperkt ook het zicht op de buren. Langs één sloot ligt nog een onderhoudsstrook, dit moet van het Hoogheemraadschap.  

Al het regenwater wordt verzameld in een grindkoffer om het huis

Het huis heeft geen dakgoot. Al het regenwater wordt verzameld in een grindkoffer om het huis (dit is een oude techniek). Drainage (200 mm) in de grondkoffers voert het hemelwater af richting een tank van 20.000 liter. Deze tank ligt achter de carport. De tank ligt deels onder en deels boven het maaiveld vanwege het grondwater. De tank stort over op het oppervlaktewater. Het systeem is doorgerekend. De aanleg van dit systeem was een duurzaamheidswens van de eigenaar. Vanuit de tank kan de tuin en het gazon drie tot vier keer besproeid worden. In de gehele tuin is besproeiing verwerkt. Naar verwachting is dit over een paar jaar voor de beplanting niet meer nodig, omdat die dan volwassen is. Het gazon zal besproeid blijven worden.  

In de tuin is gebruikgemaakt van half verharding. Deze half verharding is een duurzaam materiaal en heet Komex . Sinds kort heeft deze verharding ook een NL Greenlabel. De half verharding is bewust niet opgesloten, om het landelijke gevoel te behouden. Dit geld eveneens voor de aangelegde tuinen, deze hebben ook organische vormen. 

Veel Rodondendron gebruikt

Een landschapsarchitect maakte in samenwerking met Lorsheijd het beplantingsplan. Er is veel Rododendron gebruikt in de tuin omdat deze wintergroen blijft. Nadeel is dat deze plant gevoelig is voor de taxuskever. Tijdens de Tuin on tour ontstond er discussie over deze keuze. Lorsheijd koos voor veel ruimte tussen de heesters om te voorkomen dat er veel gesnoeid moet worden. Zijn visie is dat een heester moet kunnen uitgroeien naar zijn natuurlijke vorm. 

In de plantvakken ligt bosstrooisel van Van Iersel. Er is een laag van 5 tot 7 cm aangebracht op de ondergrond. Dit compost voorkomt onkruid en werkt ook isolerend. De bewoners kozen ervoor om geen eetbaar groen in de tuin te zetten zoals een appelboom.  

Doe je wat de klant vraagt of stuur je de klant een bepaalde kant op?

Tijdens de borrel concludeerden de aanwezige hoveniers dat het goed is dat we dit soort informatie met elkaar delen en dit gesprek met elkaar hebben. Het goed adviseren van klanten is en blijft een belangrijk aandachtspunt. Doe je wat de klant vraagt of stuur je de klant een bepaalde kant op? Kortom welke bewegingsruimte pak je als hovenier. 

Tuin on tour werd weer georganiseerd door Johan van Putten (Duurzame Buitenruimte) en Wendy Bakker (Bladkracht).