Tuinschetsdagen in Westlandse tuincentra groot succes

In oktober organiseerden Tuincentrum Boers, De Carlton en Intratuin samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en gemeente Westland tuinschetsmiddagen bij het Groen Klimaatplein. Dertig tuineigenaren kregen gratis tuinadvies van professionele tuinontwerpers. Zij gingen geïnspireerd naar huis met een eerste opzet voor een nieuwe, groene tuin.

Tuinontwerper met twee klanten
twee tuinontwerpers maken tuinontwerp

Voor het advies stuurden de deelnemers foto’s en/of een plattegrond van hun tuin op. Hiermee konden de ontwerpers aan de slag met vragen als: Hoe zorg ik ervoor dat er minder water in mijn tuin blijft staan?’ of: ‘Hoe kan ik een groene tuin realiseren waar ook plek is voor mijn loungeset en waar mijn kinderen kunnen spelen?’.

Er waren vragen over welke planten geschikt zijn voor vlinders en vogels, over eetbare planten, kleine bomen en wintergroene planten. Waterdoorlatende verharding, WADI, groene daken of een egeldoorgang. De ontwerpers verwerkten de wensen van de tuineigenaren in een tuinschets of advies. Hiermee kunnen de tuineigenaren aan de slag.

Nieuwe ideeën

De deelnemers gingen naar huis met ideeën waar ze zelf nooit op waren gekomen. “We hadden zelf al een ontwerp gemaakt, maar dat was toch een beetje standaard. Nu gaan we met een speels en duurzaam schetsontwerp naar huis. De ontwerper adviseerde eetbare planten zoals een kleine appelboom en kruiden. Daar hadden we zelf nooit aan gedacht."

Plant je mee

De schetsmiddagen waren onderdeel van de landelijke campagne ‘Plant je mee’, waarin aandacht wordt gevraagd voor het vergeten plantseizoen: de herfst. Het najaar is namelijk perfect om planten een goede start te geven. De bodem is nog warm van de zomer, er valt voldoende vocht en de energie van de plant kan naar de wortels in plaats van naar het blad en de bloem. Een bloeiende lente plant je dan ook in de herfst!