Vlaardingen wint NK Tegelwippen

Na een spannende strijd werd vorige week bekend dat Vlaardingen eerste is geworden bij het NK Tegelwippen (klassement middelgrote gemeenten). Daarmee won de gemeente de ‘Gouden schep’. Vlaardingen wipte dit NK 58.172 tegels de stad uit en bleef daarmee de nummer 2, gemeente Dijk en Waard nét voor.

Het tegelwipseizoen liep van maart tot en met oktober. Er werden in heel Nederland in totaal 4.548.466 tegels gewipt (413.000 m²). Dat zijn zo’n 82 voetbalvelden aan groen erbij: gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record! Arnhem (in de categorie grote gemeenten) en Halderberge (bij de kleine gemeenten), wonnen in hun categorie.  

Wippen, planten en zaaien 

Vlaardingen haalde dit tegelwipseizoen op diverse plekken overbodige bestrating weg om plek te maken voor plantvakken. Op enkele vluchtheuvels maakten stenen plaats voor groen, er werden boomspiegels vergroot en beplant. Op plekken waar boomwortels het onmogelijk maken om vaste planten aan te planten, zaaide de gemeente bloemrijke kruidenmengsels in. Zo is bijvoorbeeld de rotonde op de Vulcaanweg gewipt en wordt er op dit moment nog gewerkt aan een groenere Winkelhoeve. 

Bewoners met groene vingers 

Maar de bewoners wipten ook aardig mee. Zo werd er een plein vergroend en legden bewoners op verschillende plekken geveultuinen aan. En uiteraard vergroenden veel bewoners hun tuinen. Ook schuttingen konden ingeleverd worden. Die telden weliswaar niet mee voor het NK Tegelwippen, maar wie de schutting vervangt door een heg, levert wel een mooie bijdrage aan een stad waar egels, kikkers, vogels en andere dieren beschutting en voedsel vinden en vrij kunnen scharrelen van de ene naar de andere tuin. 

Over NK Tegelwippen 

Meer informatie over het NK Tegelwippen vind je hier