Winnares ‘Jouw Droomboom’ verrast

Op 18 september werd de winnares bekendgemaakt van de fotowedstrijd ‘Jouw droomboom’ in Rijswijk. Tineke van Rookhuizen-Hesseling werd verrast met de 1e prijs voor haar gefotografeerde droomboom in het Wilhelminapark. De wedstrijd werd georganiseerd door Klimaatkrachtig Delfland, Operatie Steenbreek Rijswijk en Groenrijk ’t Haantje. Doel ervan is om meer aandacht te geven aan de enorme waarde van bomen in de stad.

De winnende foto

De jury waardeerde de foto van Tineke vanwege compositie, scherptediepte en originaliteit. Doorslaggevend is de manier waarop de boom in zijn omgeving staat. “De boom staat niet op zichzelf, maar is onlosmakelijk verbonden met zijn omgeving", aldus de jury. Tineke ontving een appelboom en kruidenplanten voor op haar balkon.

Bomen enorm belangrijk voor de stad

De fotowedstrijd is een initiatief van Operatie Steenbreek Rijswijk,  Groenrijk ’t Haantje en Klimaatkrachtig Delfland. Zij vinden dat bomen van enorme waarde zijn voor de stad en zijn inwoners. Met deze fotowedstrijd wilden ze extra aandacht vragen voor de grote voordelen die bomen bieden.

Maar liefst 10 airco’s

Een grote kastanjeboom verdampt tijdens zomerse dagen 8.000 liter water en verkoelt daarmee zijn omgeving. Eén boom staat gelijk aan 10 airco’s. En dat is met de hete zomers van afgelopen jaren geen overbodige luxe. In Utrecht hebben ze onlangs berekend welke baten bomen opleveren voor deze stad. De 150.000 bomen die Utrecht rijk is, leggen bijvoorbeeld voor € 5,5 miljoen aan CO2 vast. Essen doen dat het beste, gevolgd door eiken en linden. In Rijswijk staan 4.183 eiken en 4.028 linden langs straten en solitair in parken. Maar ook bomen in tuinen dragen bij aan het leefbaar houden van de stad. Ze houden onze hoofden koel en onze voeten droog.  

 

Partners

Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

Bekijk het netwerk
bekijk het nieuwsarchief