Zonnige Tuin on tour bij Groenst hoveniers in Maasland
Voor alweer de vijfde keer kwamen hoveniers uit onze regio bij elkaar om hun kennis over regenwatersystemen vergroten, inspiratie op te doen in een voorbeeldproject en bij te praten met vakgenoten. Kees van der Kooij van Groenst Hoveniers verzorgde het programma van de Tuin on tour in hun voorbeeldtuin in Maasland.
Kees realiseerde in 2019 een klimaatadaptieve tuin met oog voor natuur en het naastgelegen landschap. De tuin wordt gebruikt als experimenteerruimte en om ervaring op te doen met groenparkeren. Ook heeft de tuin een voorbeeldfunctie voor klanten, zodat ze er een beleving bij krijgen. Kees: “Ik vind het belangrijk om voorbeelden aan klanten te kunnen laten zien, dat spreekt pas echt tot de verbeelding. Ook neem ik de klanten mee in de achterliggende verhalen van duurzame toepassingen en producten. We hergebruiken veel materialen.” Ook legde hij een kabouterpad tussen de bomen en een speurtocht aan voor kinderen in de tuin, inclusief bordjes met leerzame informatie.
Veel hergebruikte materialen
In de tuin vind je veel hergebruikte materialen. De tuin bergt op natuurlijke wijze water, maar ook op artificiële wijze. Kees paste een gevarieerd sortiment planten voor droge en natte situaties toe. Water wordt ook opgevangen in een regenton en watertank. En er ligt waterdoorlatende verharding. Ook maakte hij een kleine, klimaatadaptieve voorbeeldtuin, gecombineerd met een kruiden-moestuin om zijn klanten te laten zien dat je op een klein oppervlak best veel kan doen.
Koos Verkade, tuin- en landschapsontwerper en docent bij Lentiz in Maasland, vertelde over de wadi die hij in de tuin aanlegde. “Het is belangrijk dat je de juiste planten kiest voor een wadi. Planten die zowel tegen droogte kunnen als tegen natte voeten. Er zijn ook bomen die daarvoor geschikt zijn.”
Waar moet je aan denken bij het aanleggen van een wadi
Koos legt uit hoe je een wadi aanlegt. Het eerste wat je moet doen is achterhalen wat de grondwaterstand is. Vervolgens moet je naar de bodemopbouw van de ondergrond kijken (de infiltratiewaarden). En vergeet niet om een zandlaag onderin de wadi aan te leggen. Ook is het belangrijk dat een wadi een overstort heeft. Het water moet binnen 24 tot 48 uur weer weg zijn in verband met gezondheidsaspecten. Let ook op dat er geen vervuild hemelwater in de wadi komt (bijvoorbeeld van de straat). Is dat wel het geval, dan kunnen zuiverende planten een oplossing bieden. Overigens mag je alleen de zijkanten van de wadi meetellen als infiltrerend oppervlak, dus niet de bodem.
Na afloop van de presentaties kon er nog geborreld worden. In de tuin van Kees was het tijdens een (bijna-) zomeravond goed toeven!