Bouwconvenant lanceert uitgangspunten voor klimaatadaptief bouwen

Klimaatadaptief bouwen wordt de nieuwe norm in Zuid-Holland. Een samenwerkingsverband van regionale overheden, bouwsector en maatschappelijke organisaties overhandigde vorige week de uitgangspunten voor klimaatadaptief bouwen aan de Deltacommissaris. Alle aangesloten partijen gaan deze uitgangspunten straks toepassen in hun beleid en projecten. Dat betekent dat een groot deel van de toekomstige bouwprojecten in Zuid-Holland klimaatadaptief wordt ontwikkeld.

Programma van eisen

Onduidelijkheid en grote verschillen in kwaliteitseisen kosten vaak veel tijd in de gebiedsontwikkeling. De gezamenlijk ontwikkelde uitgangspunten en aanpak geven goede handvatten om sneller en goedkoper en klimatadaptieve woonwijken te ontwikkelen. In het programma van eisen staan bijvoorbeeld uitgangspunten voor de hoeveelheid waterberging, de aanwezigheid van groen en maatregelen om hittestress te beperken. 

Nieuwbouw

De provincie Zuid-Holland heeft een bouwopgave van 100.000 nieuwe woningen tot 2025. Het convenant klimaatadaptief bouwen richt zich op het meteen klimaatbestendig ontwikkelen van deze woningen zodat schade of duurdere herstelmaatregelen in de toekomst worden voorkomen. Daarbij is het vooral ook een kans om steden  mooier en aantrekkelijker te maken. 

Volgende stappen

Partijen werken samen de komende periode samen aan uitbreiding van de handleiding en aan thema's als klimaatbestendige financieringsvormen. Organisaties en partijen uit het hele land kunnen zich aansluiten bij het convenant. 

Lees meer via de website van Provincie Zuid-Holland. 

 

Gerelateerde items overslaan

Partners

Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

Bekijk het netwerk

Project Groen Dakpark Spoorloos

Op de plek waar in 2015 nog perrons en sporen lagen - pal achter het voormalige stationsgebouw - wordt het groene dakpark Spoorloos aangelegd.

Bekijk het project
bekijk het nieuwsarchief