Circulair trottoir heeft een lange levensduur

We weten dat het klimaat verandert en één van de gevolgen hiervan is wateroverlast. Maar hoe kan je wateroverlast op een slimme manier aanpakken? Daar heeft Klimaatkrachtig partner Waste Works iets op bedacht: het Waste Works Buffertrottoir (WWBT).

Het WWBT is hét duurzame alternatief voor het standaard betontrottoir. Het Waste Works Buffertrottoir bestaat uit circulaire betontegels die op geotextiel zijn aangebracht. Dit textiel zuivert het regenwater. Daaronder ligt het krattensysteem dat is gemaakt van gerecycled plastic. Regenwater stroomt dus langs de waterpasserende tegels door het geotextiel zo het krattensysteem in. In deze kratten wordt het water opgeslagen waarna het langzaam de bodem in zakt. Op deze manier zijn straten de sponzen van de stad en wordt wateroverlast tegengegaan. 

Inmiddels is het onderzoek naar de effecten van veroudering van het systeem afgerond. Het Waste Works Bufferrottoir is in een bestaand trottoir geplaatst en volledig omsloten. De belangrijkste onderdelen van dit onderzoek: de afwateringscapaciteit na veroudering, de buffercapaciteit na veroudering en de effecten van gemiddelde en extreme regenbuien na veroudering. Het onderzoek wijst uit dat levensduur van de WWBT zonder onderhoud tussen de 10 en 16 jaar ligt. Resultaten waar Waste Works trots op mag zijn!

Zie hier het filmpje waar 100 liter per m2 over de WWBT stroomt.