Enthousiasme voor tweede serie hovenierscafés in Maasland

Tweeëntwintig hoveniers kwamen af op het eerste hovenierscafé de Klimaat (krachtige) tuin, op 28 januari in het Lentiz mbo Maasland. Na afloop gingen zij enthousiast naar huis, met nieuwe inspiratie voor de inrichting van groene watervriendelijke tuinen en kennis over subsidiemogelijkheden.

Levende tuin

Kim van der Leest nam de aanwezigen mee in een werveling van voorbeelden die de positieve beleving van een tuin vergroten. Kim is bedenker van het concept en auteur van de handboeken De Levende Tuin en Het Levende Gebouw.

“Weet je dat aanwezigheid van water ons mensen een gevoel van veiligheid geeft, dat een klaterende fontein onaangenaam omgevingsgeluid maskeert en water ook de tuin verkoelt? Een levende tuin is goed voor mensen, natuur, klimaat en voor de waardevermeerdering van het huis.” Na haar lezing gingen de hoveniers in groepjes aan de slag met het ontwerp van zo’n levende tuin.

Wel of geen regels?

Een kort interview met ambtenaren van de gemeenten Westland, Maasluis en Midden-Delfland over stimuleringsregelingen en activiteiten om de buitenruimte watervriendelijke te maken, leidde tot een interessante discussie. Moet je wel of geen regels opstellen om mensen te verplichten hun tuin watervriendelijk te maken? De avond was te kort om daarop een eensluidend antwoord te vinden.

Nieuwe inspiratie en kennis

“De bijeenkomst was zeer de moeite waard”, gaven de deelnemers aan na afloop. Niet voor iedereen was alle informatie even nieuw. “Ik leg al tuinen aan waarin ik veel water en groen gebruik. Maar dat er subsidie is van het hoogheemraadschap en gemeenten voor grote en kleine projecten is een leuke extra om te weten”. Een ander gaf aan dat haar kennis was opgefrist en een derde liet weten het ook leuk te vinden zijn collega’s weer eens te ontmoeten. “Ik kom zeker volgende keer weer!”

Binnenkort nog twee hovenierscafés

Op dinsdag 11 februari en 3 maart zijn de volgende twee hovenierscafés in het Lentiz mbo Maasland. 

Dinsdag 11 februari: beplantingsdeskundige Margareth Hop van Actifolia deelt haar kennis over de klimaatbestendige planten en bomen. Hiltrud Pötz van Atelier Groenblauw laat zien wat technisch mogelijk is bij wateropvang, -infiltratie en -buffering in de tuin.

Dinsdag 3 maart: onder leiding van Manon Baks, Output Plus, ga je aan de slag met technieken om de klant te overtuigen. Hovenier Joost van der Spek (Manos Verdes) deelt haar ervaringen als Steenbreek-hovenier.  

Ook deelnemen? Meld je dan aan op klimaatkrachtig@hetnieuwegroen.nl

Gerelateerde items overslaan

Nieuws Derde hoveniers café

Op dinsdag 12 november leerden bijna 30 hoveniers hoe ze de klant kunnen verleiden om ook een klimaattuin aan te leggen.

Bekijk het nieuwsbericht
bekijk het nieuwsarchief