Groene daken initiatief Lansingerland

Negen huishoudens in Berkel en Rodenrijs legden afgelopen weekend groene daken op schuurtjes en garages aan. Het buurtinitiatief is ontstaan tijdens het klimaatcafé van Lansingerland Samen Duurzaam.

In het totaal werden bij negen huishoudens aan de Pijlkruidstraat, Koekoeksbloemstraat en Boterbloemstraat in de Weidebloembuurt in Berkel en Rodenrijs groene daken op schuurtjes en garages gerealiseerd. Bij elkaar zo'n 80 m2 groen dak! Het idee is dat de buren de daken jaarlijkse onderhouden op dezelfde dag als de buurtbarbecue. De buren die het groene dak niet zelf kunnen leggen en/of onderhouden werden geholpen door andere buren. 

Foto's van de daken voor (links) en na aanleg (rechts).

Klimaatcafé Lansingerland Samen Duurzaam. 

Het idee ontstond tijdens het klimaatcafé van Lansingerland Samen Duurzaam eind maart 2019. Belangrijk uitgangspunt was dat ze als buurt de groene daken gezamenlijk aan zouden leggen en onderhouden. Naast een klimaatkrachtig aspect zit er daarmee ook een sociaal aspect aan dit initiatief. De bewoners hebben voor het initiatief subsidie aangevraagd, bij zowel de gemeente als het Hoogheemraadschap van Delfland. De ambitie voor volgend jaar is om 100 groene daken te realiseren in de gemeente Lansingerland.

Goed voorbeeld doet volgen

Aanvankelijk zouden er acht huishoudens meedoen aan de actie, maar één buurman werd zo enthousiast dat hij spontaan mee wilde doen. Door snel extra materiaal bij te halen kon ook zijn dak worden vergroend!

Project Groen Dakpark Spoorloos

Op de plek waar in 2015 nog perrons en sporen lagen - pal achter het voormalige stationsgebouw - wordt het groene dakpark Spoorloos aangelegd.

Bekijk het project

Partners

Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

Bekijk het netwerk
bekijk het nieuwsarchief