Het lijkt een tegel maar is een spons

Het lijkt een gewone klinker, maar eigenlijk is het een spons. In Grubbenvorst opende het afgelopen week het Fieldlab, een teststraat van de nieuwe De ZOAK Klinker (Zeer Open Afval Keramiek) in een woonwijk in Grubbenvorst.

Waterstraat test tegel

In deze wijk worden het komende jaar vier verschillende tegels/ondergrond getest om water te bufferen en te draineren. De TU Delft en Klimaatkrachtig Delfland partner de Waterstraat hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van dit product en testen deze tegel ook in de Waterstraat.

Tegels absorberen regenwater als een spons

De straatklinkers absorberen hoosbuien in no-time en werken zodoende als een soort spons. De tegels zijn volledig gemaakt van keramisch bouwafval en zijn volledig circulair en herbruikbaar. Ze hebben een zeer hoge waterdoorlaatbaarheid van ca 30 Liter per m2 per minuut. Omdat de klinkers zoveel water opnemen zorgen ze ook voor verkoeling. Het water komt door verdamping weer in de atmosfeer terecht en zo worden de effecten van hittestress verminderd.

Partners

Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

Bekijk het netwerk

Project Huis en tuin vol experimenten

Tijs van Ruth legde in en om zijn huis een ware proeftuin aan voor milieubesparende mogelijkheden.

Bekijk het project
bekijk het nieuwsarchief