Hoe leg je een groendak aan?

Een groendak houdt je huis koel in de zomer en warm in de winter. Bovendien vang je er water mee op. Zo verklein je de kans op wateroverlast in jouw tuin. Genoeg redenen om een groendak aan te leggen. Maar hoe doe je dat? Cock van Diemel van Diemel groenvoorzieningen legt uit hoe je zelf een groendak aanlegt.

Voorbereiding 

Inventariseer het dak, laat een bestaand dak controleren door een dakdekker op de kwaliteit van de dakbedekking, zeker wanneer deze al iets ouder is. 

Bekijk of er water blijft staan, zorg dat op die plekken het systeem wordt aangepast zodat het substraat niet in direct contact komt met het staand water.

groendak aanleggen, inventariseer het dak
groendak aanleggen, bepaal het systeem

Bepaal het draagvermogen van het dak, een volwaardig groendak weegt al gauw 88 kg per m2 en buffert dan 27 liter per m2. Pas hier het systeem op aan. 
Wanneer het draagvermogen beperkt is kunt u kiezen voor een lichtgewicht groendak.

Zorg voor een wortelwerende laag in de dakbedekking of het groendaksysteem. 

Bedenk hoe alle materialen op het dak komen, op de foto gebruiken we een autolaadkraan.

Breng de drainagelaag aan en breng vervolgens het daktuinsubstraat aan waarna het sedum kan worden aangebracht.

Dak aanleggen 

Het sedum kan worden gezaaid, geplant of met voorgekweekte matten worden aangebracht. Sedum dat wordt ingepland heeft over het algemeen de meeste variatie, met sedummatten zie je direct resultaat, wanneer je sedum inzaait, duurt het één tot twee jaar voordat het dak helemaal begroeid is. Zaaien is wel voordeliger en geeft uiteindelijk hetzelfde resultaat als matten.

groendak aanleggen, aanleggen substraat

Zorg gedurende de aanleg en het onderhoud voor een veilige werkomgeving tijdens de werkzaamheden op het dak, denk onder andere aan valbeveiliging. 

Onderhoud 

Nadat het groendak is aangelegd, is onderhoud ook van groot belang. 
Breng met de aanleg ook direct mest aan dat specifiek voor het sedum is bestemd. 
Het onderhoud van een sedumdak bestaat uit het tweemaal per jaar nalopen van het dak op onkruid. Kijk dan meteen of de hemelwaterafvoeren nog goed functioneren en geef het groendak sedumvoeding door het aanbrengen van sedummest. 

Water geven hoeft niet, dit zorgt juist voor extra onkruidgroei, het sedum mag best een paar keer per jaar goed indrogen. Daardoor sterft het onkruid over het algemeen af. 

Cock Diemel op een groendak

Mooi groen dak als resultaat 

Bij een goede systeem keuze, zorgvuldige aanleg en het juiste onderhoud is een groendak zorgeloos, geeft het veel verkoeling voor de ruimte eronder en zal dit het visuele resultaat zijn. 

Wil je nog meer tips? Lees dan dit artikel over verschillende soorten groene daken