Nieuwe regenradar voor Rijnmond

De nieuwe regenradar Rijnmond meet en voorspelt heel lokaal de neerslag in de regio. Dit helpt wateroverlast en -schade voorkomen. De geavanceerde radar meet elke minuut de hoeveelheid neerslag op straatniveau.

De unieke regenradar van partners Gemeente Rotterdam en Watersensitive Rotterdam is 3,5 meter breed en 2,20 meter hoog. Hij kan in twee richtingen radarsignaal uitzenden en de vorm van regendruppels meten. Daarmee stelt hij vast of de druppels in een wolk zitten of vallen in een regenbui en of het hagel, sneeuw of motregen is. Ook meet de radar de richting en de snelheid waarmee druppels vallen. Met die gegevens kan geconstateerd worden waar er neerslag gaat vallen en hoeveel. Rotterdam is de eerste stad in Nederland met zo’n geavanceerde regenradar.

Samenwerking

De nieuwe regenrader wordt verder ontwikkeld. Dit gebeurt in samenwerking met Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland. TU Delft ontwikkelt het algoritme voor neerslagintensiteit.

Locatie

De regenradar werd deze week op het dak van de Delftse Poort gezet. Dat is op 150 meter hoogte. Hoog genoeg om over heel het Rijnmondgebied uit te kijken.

Toekomst

De regenradar Rijnmond is een stuk nauwkeuriger dan de nationale regenradar, maar kijkt bijvoorbeeld maar tot Hoek van Holland. Voorspellen is dus nog lastig, maar wanneer de radar geïntegreerd wordt in andere regenradars kunnen er op termijn voorspellingen worden gedaan.

Project Blauw dak Vlaardingen

Het blauwe dak op het appartementencomplex in Mariskwartier vangt een deel van het water op tijdens hevige buien.

Bekijk het project

Partners

Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

Bekijk het netwerk
bekijk het nieuwsarchief