Blauw dak vangt hoosbuien op

In Vlaardingen valt circa 14% meer neerslag dan elders in het land. Het blauwe dak op het appartementencomplex in Mariskwartier vangt een deel van het water op tijdens hevige buien. Zo helpt het dak wateroverlast in de stad verminderen.

Vanwege de geografische ligging valt er in Vlaardingen gemiddeld meer regen dan elders in Nederland. In 2017 viel er ruim 1.000 millimeter neerslag; dat komt neer op maar liefst 1.000 liter water per vierkante meter. Vlaardingen heeft veel industrieterreinen met veel verharding, dus daar kan het water nauwelijks weglopen. Hoe kun je de wateroverlast van toenemende hoosbuien dan tegengaan? Met andere woorden: hoe verander je beton, steen en asfalt in een spons?

Water vasthouden

Van Wijnen en Woningstichting Samenwerking wilden daar graag hun verantwoordelijkheid in nemen. Bij de bouw van eengezinswoningen en appartementen in het Mariskwartier bekeken ze mogelijkheden om water tijdens flinke plensbuien vast te houden. Het appartementencomplex kreeg een blauw dak. Walter Vincent van Delfland: “Dit klimaatbestendige dak houdt regenwater vast, waarna het vertraagd wordt afgevoerd. Het kan 25.000 liter regenwater opvangen. Zo krijgt het riool bij extreme regenbuien langer de tijd om het water te verwerken.”

Constructief geen probleem

Kan een dak al dat water wel dragen? Walter: “Volgens het bouwbesluit moeten daken ook bestand zijn tegen sneeuwbelasting. Dus ook het water van een zware regenbui is constructief geen probleem. Je hoeft niet bang te zijn, het kan gewoon!”
Van Wijnen en Woningstichting Samenwerking hadden het lef om buiten het boekje te denken en op eigen initiatief maatregelen te nemen om waterlast te voorkomen. “Het klimaatbestendig maken van de stad is een verantwoordelijkheid van ons allemaal”, vindt Walter.

Meer weten over de mogelijkheden van een blauw dak? Neem contact op.

Gerelateerde items overslaan

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Project ideale watertuin

De Hoekse Druppies ontwierpen de ideale watertuin. Woningbouwcorporatie Hoek van Holland legde de tuin aan

Bekijk het project

Project Groene Mient

Het bewonersinitiatief ‘Groene Mient’ realiseerde in Den Haag in een CPO het duurzame project met een klimaatadaptief én sociaal karakter.

Bekijk het project