Opening duurzame binnentuin Elboogstraat

Op 18 juli openden Staedion en Wellant mbo Rijswijk samen de vernieuwde binnentuin aan de Elboogstraat. De bewoners kunnen voortaan genieten van een mooie tuin en hebben nu een fijne plek om in te recreëren. Maar ze kunnen ook tuinieren in de moestuin. De tuin heeft een ondergrondse wateropvang waardoor de tuin zich goed aanpast aan natte en droge perioden. Bovendien zijn de onderhoudskosten voor de bewoners laag gehouden.

Genieten van een aantrekkelijke tuin

“De ‘oude’ tuin was niet aantrekkelijk om in te verblijven,” vertelt Stephan Ros, projectleider Staedion. “Ik wilde graag met studenten werken, die een creatief ontwerp konden leveren. We hadden wel een paar voorwaarden voor het ontwerp: rekening houden met het klimaat én met de portemonnee van onze bewoners. Dat is prima gelukt.” Bewoonster mevrouw Thies is het hiermee eens: “Het is leuker geworden hier. We klaverjassen graag met elkaar. Nu hoeven we geen tafeltje voor de buitendeur te zetten, maar kunnen we lekker kaarten aan de houten picknicktafel in de tuin.”

Ontwerp studenten Wellant mbo Rijswijk

De Outdoor Design studenten hebben de bewoners actief betrokken bij hun werk. Zij hebben hun wensen verzameld en een bewonersbijeenkomst georganiseerd. Uit de drie ontwerpen die de studenten maakten, is één ontwerp gekozen. Govert Visser, docent Outdoor Design Wellant mbo Rijswijk: “Wij zijn trots op het mooie werk dat onze studenten hebben verricht. De samenwerking met Staedion is zo goed bevallen dat we dit jaar weer een ontwerp gaan maken, dat na een aanbesteding kan worden gerealiseerd. ”

Aangepast aan het klimaat

Het ontwerp moest aan bepaalde eisen voldoen, zoals een mogelijkheid om teveel aan regenwater op te kunnen vangen. Zo is er in droge periodes ook genoeg water. Daarnaast is er gebruik gemaakt van duurzame materialen. Naast de planten is er ook aan de dieren gedacht. Een insectenhotel en speciale beplanting maken de tuin aantrekkelijk voor insecten. Een hoveniersbedrijf legde de tuin aan en zorgt voor het onderhoud.

Ambitie groen en klimaatadaptatie

Vanuit het programma Samen Duurzaam wil Staedion dat al haar woningen CO2-neutraal zijn in 2050. Duurzame woningen bieden de bewoners meer comfort en het zorgt ervoor dat ze hun energielasten kunnen verlagen. Daarom investeert Staedion in zaken als zonnepanelen, duurzame warmte en isolatie. In dit programma is groen en klimaatadaptatie één van de thema’s. Dit betekent dat wordt gekeken hoe de omgeving, zoals de binnentuin, is aan te passen aan klimaatverandering.

Over Staedion

Een op de zeven woningen in Den Haag is van Staedion. Als woningcorporatie verhuurt Staedion ruim 36.000 woningen en 6.300 overige objecten zoals winkels, bedrijfsruimten en parkeerplaatsen in Den Haag. Staedion biedt betaalbare woningen voor mensen met een kwetsbare positie op de woningmarkt. Speerpunt daarbij is veilig en goed wonen. Onze missie is een eigen thuis bereikbaar maken met onze bewoners. Dat kunnen we niet alleen. Het werken aan een fijne woonomgeving doen we samen met de bewoners en onze (maatschappelijke) partners.

Partners

Klimaatkrachtig Delfland is een sterk en breed netwerk van overheden, bedrijven, instellingen, maatschappelijke organisaties en buurtinitiatieven.

Bekijk het netwerk

Project Klimaatadaptieve binnentuin

Steadion en Wellant MBO realiseren samen klimaatadaptieve binnentuin waar leerlingen de praktijk kunnen oefenen.

Bekijk het project
bekijk het nieuwsarchief