Opening Groen Klimaatplein bij Intratuin Pijnacker

De tuin is dé plek om water in op te vangen, de effecten van hitte te verminderen en biodiversiteit te bevorderen. Het watervriendelijk en levendig inrichten van je tuin is makkelijker dan je denkt, als je maar de juiste informatie en voorbeelden hebt. Het Groene Klimaatplein biedt alles wat je nodig hebt.

Een groene en watervriendelijke tuin

Het Klimaatplein is een fysiek plein in het tuincentrum, bedoeld om bezoekers te informeren en te inspireren om hun tuin groen en watervriendelijk in te richten. Goed opgeleide en enthousiaste medewerkers staan op drukke dagen op het plein om bezoekers te helpen en te adviseren.

Makkelijker dan je denkt

In 2020 is Tuinbranche Nederland, de brancheorganisatie van tuinretailers en hun toeleveranciers, gestart met het realiseren van ‘Groene Klimaatpleinen’ in de tuincentra van Nederland. Intratuin Pijnacker en Tuincentrum Ockenburgh zijn de eerste tuincentra in onze regio met een plein. Op maandag 10 mei is door hoogheemraad Manita Koop en wethouder Ilona Jense-Van Haarst van de gemeente Pijnacker-Nootdorp het Groene Klimaatplein bij de Intratuin Pijnacker geopend.

Manita Koop: “Het zit in simpele dingen. Koop bijvoorbeeld een regenton. En vervang de tegels in je tuin door groen. Hierdoor behoud je zoveel mogelijk de sponswerking van de grond en houd je regenwater langer vast. Dit verkleint de kans op wateroverlast in je tuin. Op het Groene Klimaatplein vind je tal van voorbeelden.

Je vindt op het Groene Klimaatplein informatie over onder andere:

  • Groene daken; bezoekers kunnen hier een groene dakcoach aanvragen om te kijken of hun dak geschikt is én laten aanleggen tegen een mooie prijs.
  • Water in de tuin; watertonnen, vijvertjes, wadi’s, allemaal voorbeelden hoe u water in uw tuin kunt opslaan én weg kunt laten lopen.
  • Tegel eruit! Wat erin?; voorbeelden van plantencombinaties en grond die u hiervoor kunt inzetten in uw tuin.
  • De Levende Tuin; meer bijen, vogels en vlinders in de tuin met allemaal voorbeelden van planten én voedsel én behuizing.

Benieuwd naar het Groene Klimaatplein?

Je kunt het plein tenminste komende twee jaar op de winkelvloer bezoeken. Liever digitaal meer informatie? Kijk dan op www.groenklimaatplein.nl

Samen aan de slag?

Het Hoogheemraadschap van Delfland vindt het belangrijk om de regio aan te passen aan extremer weer. Dit vermindert de kans op overlast door regenwater en het zorgt bovendien voor een fijnere leefomgeving. Daarom ondersteunt ze dit initiatief van een Groen Klimaatplein. Ga jij als inwoner of groep buurtbewoners aan de slag om je tuin of buurt aan te passen aan extremer weer? Dan helpt het Hoogheemraadschap van Delfland je graag op weg met kennis en een financiële bijdrage via www.hhdelfland.nl/subsidie.