Project van Staedion en Weverling ontvangt ‘Klimaatkrachtig Keurmerk’

De Delflandse stimuleringsregeling klimaat loopt storm. Tijdens Corona zitten veel mensen thuis en pakken massaal hun tuin aan. Ook organisaties doen enthousiast mee. Een mooi voorbeeld hiervan is woningcorporatie en klimaatkrachtig partner Staedion die onlangs de publieke tuin aan de Rijnauwenstraat in Den Haag flink vergroende. Dit project van Staedion is het 1.000e project dat gebruikmaakte van de stimuleringsregeling klimaat van het Hoogheemraadschap van Delfland. Bovendien ontving Staedion als eerste het ‘Klimaatkrachtig Keurmerk’.

Groene ontmoetingstuin
Klimaatkrachtig partner Staedion zet de Haagse bewoners centraal bij de metamorfose van hun binnentuin. De corporatie werd hierbij geholpen door partner Weverling Groenproviders. Ze toverden de ruimte om van kijktuin naar fijne plek om elkaar te ontmoeten. Ook zorgde Staedion ervoor dat regenwater beter kan worden opgeslagen in wadi’s – een soort waterbuffer onder de grond.

En dankzij halfverharde wandelpaden zakt regenwater beter de bodem in. Daarnaast is divers materiaal hergebruikt en is er ingezet op biodiversiteit. Dré Boidin, directeur onderhoud en vastgoed bij Staedion vertelt: ”Bewoners kunnen nu genieten van een mooie groene ontmoetingstuin die ook de kans op wateroverlast bij hoosbuien verkleint.” 

Keurmerk Klimaatkrachtig
Dit initiatief van Staedion is het 1.000e project dat een financiële bijdrage van Delfland ontvangt. Het is een goed voorbeeld hoe we met elkaar de regio aan kunnen passen aan het veranderende klimaat. Op dinsdag 8 september ontving Dré Boidin daarom uit handen van hoogheemraad Manita Koop bloemen én het keurmerk Klimaatkrachtig.

Manita Koop: “Het is de eerste keer dat we het Klimaatkrachtig keurmerk uitreiken. Staedion mag het keurmerk met trots dragen. En dat velen hun voorbeeld mogen volgen. Want samen maken we de woonomgeving van mensen mooier en beter bestand tegen de hoosbuien of lange periode van droogte.”

Duizend groene voorbeelden
“Het aantal aanvragen voor een stimuleringsbijdrage loopt storm. Afgelopen maanden zijn veel inwoners en bedrijven aan de slag gegaan om hun terrein groener te maken. Het zijn voor 80% particulieren, maar we ontvangen ook aanvragen van (grote) organisaties. Zoals nu van Staedion. We vinden het fantastisch dat zoveel mensen enthousiast zijn en hun tuin klimaatkrachtig maken. Als je weet hoe, is het aanpassen van je tuin best makkelijk. Wij helpen je graag op weg met tips, goede voorbeelden en een financieel duwtje in de rug” zegt Manita Koop.

Stimuleringsregeling
De corporatie maakte bij de metamorfose van de tuin gebruik van de stimuleringsregeling klimaatadaptatie van Delfland. Delfland moedigt hiermee inwoners, bedrijven en scholen aan hun tuin of terrein groener te maken. Niet alleen omdat het de leefomgeving mooier maakt. Vooral omdat veel pleinen en tuinen vol liggen met tegels. Bij hevige buien kunnen de riolering en de sloten niet snel genoeg al het regenwater afvoeren. Dat zorgt voor overlast en schade. Dat moeten we samen zo veel mogelijk zien te voorkomen door regenwater op te vangen of in de grond te laten weglopen. Met meer groene parken, tuinen, schoolpleinen en daken gaat het ons samen lukken.

Gerelateerde items overslaan

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Ook Klimaatkrachtig?

Ben jij al bezig met klimaatbestendige projecten? Of wil je hier graag mee aan de slag en zoek je de samenwerking?

Word partner
bekijk het nieuwsarchief