Tuin on tour 3: Duurzame binnentuin Elboogstraat

Eind oktober vond de derde Tuin on tour plaats in Den Haag. Acht hoveniers bezochten de klimaatadaptieve binnentuin van woningcorporatie Staedion aan de Elboogstraat. Leerlingen van het Yuverta-college (voorheen Wellant-college) in Rijswijk maakten het ontwerp in 2017. NL Greenlabel toetste dit ontwerp en Engelsman Hoveniers legde de tuin aan.

Staedion had toen nog niet zoveel kennis van klimaatadaptatie, maar inmiddels is het een vast thema. De tuin is er voor de bewoners, maar helaas maken ze er weinig gebruik van. Het is de bedoeling dat er wat events worden georganiseerd om de bewoners meer te betrekken.  

Verschillende blauwe maatregelen

In de tuin zijn verschillende maatregelen genomen. Er is 200m2 dak rondom de tuin afgekoppeld. Onder de houten vlonder staan waterretentie kratten die in totaal 1.800 liter water op kunnen vangen. Met een handpomp kun je water uit de kratten oppompen om hiermee de planten water te geven.  

 

Bestrating bol aangelegd

De bestrating is deels van half verharding en is bol aangelegd en watert af richting de tuin. Er zijn verschillende duurzame materialen gebruikt voor de tuin. Zo is er een schutting van wilgentenen. De lijnen lopen horizontaal en verticaal. Dit geeft een speels effect. Deze schuttingen ogen natuurlijker dan schuttingen van traditioneel hardhout. Ze gaan wel wat korter mee. Een tuin moet voldoen aan zes V’s om dieren te trekken. Dit zijn: voedsel, veiligheid, voortplanting, variatie, vocht, verbinding. 

Een bewoner van een bovenwoning kreeg een stuk tuin om te moestuinen. Een andere bewoner heeft juist een stuk privé-tuin teruggegeven aan de gemeenschappelijke tuin. Staedion heeft het idee opgevat om in andere binnentuinen met flexibele schuttingen te werken. Zo kunnen bewoners makkelijk kiezen voor een grotere of kleinere privé-tuin.  

Tuin draagt bij aan betere leefbaarheid

Een van de uitgangspunten van het ontwerp was dat veel bomen zouden blijven staan. Dit is gebeurd. Helaas sloeg een veldje met gemengd bloemenmengsel onder een grote boom niet aan. Hier ligt nu gras voor in de plaats. De tuin draagt bij aan een betere leefbaarheid. Droogte is in deze tuin niet echt een probleem. De afgelopen droge zomer hoefde de tuin maar één keer beregend te worden. Hitte is een groter probleem dan wateroverlast. De tuin is in een maand tijd aangelegd. De onderhoudskosten zijn voor deze vernieuwde tuin lager dan voor de oude tuin.  

De Tuin on tour bezoekt ook nog een andere binnentuin van Staedion. Hier is een wadi aangelegd. In de wadi komt een deel van het dakoppervlak uit en hij werkt goed. Ook in deze tuin zijn veel natuurlijke en duurzame materialen gebruikt, zoals kokos schuttingen waar tevens groen tegen staat. Ook zijn er veel waterdoorlatende oppervlaktes, bijvoorbeeld houtsnippers. 

Tuin on tour werd weer georganiseerd door Johan van Putten (Duurzame Buitenruimte) en Wendy Bakker (Bladkracht).

Gerelateerde items overslaan

Project Duurzame binnentuin Elboogstraat

Staedion en Wellant MBO realiseren samen klimaatadaptieve binnentuin waar leerlingen de praktijk kunnen oefenen.

Bekijk het project
bekijk het nieuwsarchief