Twee nieuwe groenblauwe schoolpleinen in Delfland

Sinds vorige week is onze regio twee prachtige groenblauwe schoolpleinen rijker. De Inspecteur S de Vriesschool in Den Haag en de Al Ghazalischool in Rotterdam openden vorige week allebei hun vernieuwde schoolplein waar het water goed in weg kan zakken. Aan beide schoolpleinen droeg Delfland bij vanuit de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie.

Duintuin

In Den Haag ontstond een Duintuin. Geheel in lijn met de directe omgeving is gekozen voor beplanting die goed gedijd op de aanwezige duingrond. Docent lichamelijke opvoeding Trevor Reis leidde het project en samen met de ontwerper en de hovenier realiseerde hij een schoolplein waar kinderen kunnen ontdekken, uitgedaagd worden en met meer speelmogelijkheden.  “Want ook al kunnen de leerlingen van deze school (speciaal basisonderwijs) niet alles, ik kijk graag naar wat ze wél kunnen. En daarin moet je ze niet tegenhouden.”

Bovendien wordt regelmatig buiten les gegeven. In de vijver kunnen de kinderen ontdekken wat daar leeft en er is een insectenhotel en een voederboom om de vogels te voeden. Ook kunnen er buitenlessen worden gegeven voor andere vakken. Er was al een tuintje waar groente en fruit worden verbouwd. De producten hiervan worden gebruikt voor de kookles. Volgens Trevor groeien hier zelfs de lekkerste frambozen die hij ooit gegeten heeft.

Waterinfiltratie kratten vangen tot 5.000 badkuipen water op

In de Rotterdamse wijk Spangen vierde de Al Ghazalischool naast haar 30-jarig bestaan ook de opening van het groenblauwe schoolplein. De waterinfiltratiekratten onder het kunstgras voetbalveld kunnen tot wel 5.000 badkuipen water opvangen.

Beide schoolpleinen dragen zo bij aan het opvangen van water na extreme regenval. Het Hoogheemraadschap van Delfland juicht om die reden dit soort initiatieven toe. Bovendien draagt een groenblauw schoolplein zo bij aan de bewustwording over water.

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Project Duintuin

De Inspecteur S. de Vriesschool bouwt groenblauwe schoolplein geïnspireerd uit de directe omgeving.

Bekijk het project
bekijk het nieuwsarchief