Corporatie maakt ideale watertuin

Een groepje basisschoolleerlingen uit Hoek van Holland ontwierp de ideale watertuin. Hiermee willen ze in hun buurt de wateroverlast voorkomen na grote plensbuien.

De meeste tuinen in de buurt zijn bestraat, zo bleek uit een enquête. Niet zo gek dus dat alles blank staat na een hoosbui. Putten stromen over, het water is vies en het kan woningen binnenlopen. Het goede nieuws: deze wateroverlast kan worden verminderd door betegelde tuinen van ‘grijs’ in ‘groen’ te veranderen. De kinderen leerden van een hovenier dat het regenwater in een groene tuin veel beter wegzakt, zodat de riolen niet overstromen. Planten houden het water langer vast. Alleen maar groen in de tuin dus? Nee, dat ook niet, ontdekten de kinderen. Mensen willen graag een terras en een onderhoudsarme tuin. De ideale tuin is 70% groen en 30% grijs.

©Gerard Vellekoop
©Gerard Vellekoop

Ontwerp met veel maatregelen

Niet alleen het groen in de tuin kan water vasthouden. Ook een groen (schuur)dak, regenton, grindstroken en open voegen tussen de tegels vangen water op. De kinderen ontwierpen een tuin waarin al deze maatregelen een plek kregen: de ideale watertuin.Dat ontwerp kwam bij woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) terecht. De corporatie is zich ervan bewust dat veel tuinen van huurwoningen bestraat zijn. Vooral als deze bestrating hoog is aangelegd en als er geen afvoer is, kan regenwater de woning inlopen.

Ideale watertuin

Om dat te voorkomen, heeft WHV de ideale watertuin aangelegd bij de nieuwbouw aan de Tasmanweg. De tuin is omzoomd door lage heggetjes, zodat voorbijgangers ideeën op kunnen doen voor hun eigen tuin én beter begrijpen wat het belang is van vergroening. “Bewustwording is belangrijk, want we kunnen wateroverlast alleen oplossen als we samen vergroenen”, zegt Nico van der Linden van WVH. “Hopelijk motiveert dit voorbeeld buurtbewoners om hun tuinen ook te vergroenen.”

Gerelateerde items overslaan

Maatregelen

Tegel eruit en plant erin, een regenton of een grindstrook:slechts enkele voorbeelden.

Bekijk wat jij kan doen

Project Groene Mient

Het bewonersinitiatief ‘Groene Mient’ realiseerde in Den Haag in een CPO het duurzame project met een klimaatadaptief én sociaal karakter.

Bekijk het project

Project klimaatadaptieve tuin

Peter en Setsuyo legden een groene tuin rond hun pas opgeleverde nieuwbouwwoning met hulp van de stimuleringsregeling.

Bekijk het project