Groene Mient Den Haag

In de Haagse Vruchtenbuurt staan 33 hele bijzondere woningen. Het bewonersinitiatief ‘Groene Mient’ realiseerde in een CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) het duurzame project met een klimaatadaptief én sociaal karakter.

Energiezuinig en duurzaam

De woningen hebben een groen, duurzaam en sociale uitstraling. Zo zijn de woningen en appartementen energiezuinig en is er gewerkt met veel natuurlijke en duurzame materialen – zoals de houten gevel gemaakt van Douglas hout met een FSC-keurmerk. Zonnepanalen, warmtepompen, extra isolatie en warmte terugwin installaties zorgen voor minimaal energieverbruik per woning.

Waterbestendige tuin

Om wateroverlast en verdroging door klimaatverandering te voorkomen is er bij het ontwerp rekening gehouden om regenwater zo veel mogelijk lokaal op te vangen. De woningen zijn rondom een grote gemeenschappelijk binnentuin gebouwd. Daarin liggen meerdere wadi’s: een soort groene greppels waar overtollig regenwater van de daken van woningen via regenpijpen in kan stromen en zo tijdelijk kan worden opgevangen. Het merendeel van het jaar staan deze greppels droog.

©Groene Mient

Groene parkeerplaatsen

Rondom de tuin en de woningen vind je parkeerplaatsen en looppaden met halfopen, groene bestrating. Het regenwater kan op die manier gemakkelijk in de grond trekken. De groene halfopen verharding ziet er daarnaast ook nog eens erg mooi uit.

Groene Daken

Het vergroenen van daken van de bergingen en de open stukken van de daken van woningen is als laatste aangepakt. Daarmee vangen de daken nu regenwater op en houden het langer vast. Ook zorgen ze voor nóg betere isolatie van de woningen eronder, verminderen ze hittestress en is het goed voor de biodiversiteit. En oja, de omwonenden die erop uitkijken hebben nu ook een fraaier uitzicht!

©Groene Mient
©Groene Mient

Sociaal project

Groene Mient is naast een ecologisch en klimaatkrachtig project óók een zeer sociaal project. Het is een open en hechte community die zich met elkaar en met de buurt inzet voor een duurzame wereld. Zo is in de tuin van Groene Mient afgelopen zomer een tuinpaviljoen verrezen, gebouwd door de bewoners zelf. Voor de bouw is gebruikt gemaakt van duurzame materialen zoals ‘hencrite’ (hennep als basisstof) en zijn balken uit de voormalige school hergebruikt. Het gebouw gaat gebruikt worden door de bewoners voor feestjes, kinderactiviteiten, workshops en vergaderingen."

Stimuleringsbijdrage

©Groene Mient

Voor de aanleg van de klimaatbestendige binnentuin hebben bewoners van Groene Mient gebruik gemaakt van de stimuleringsregeling. Die regeling richt zich op het vergroten van de zogenaamde ‘sponswerking’ van de regio.

Tips voor collectieve nieuwbouwprojecten:

  1. Verdiep jezelf in de (on)mogelijkheden en nieuwe technieken. “Soms kun je zelfs beter een specialist inhuren om goede keuzes te maken, want de doorsnee aannemer of civiel technicus kiest toch vaak voor wat hem al járen bekend is.''
  2. Wees geduldig en heb een lange adem. ‘’Processen als deze kennen vele onverwachte tegenslagen. Door je flexibel op te stellen en met een portie doorzettingsvermogen kom je erachter dat er altijd weer oplossingen mogelijk zijn.’’

Wil jij met jouw buren ook een groene omgeving maken? Aan de slag!

De Groene Mient in de media:

Gerelateerde items overslaan

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Project Groenblauw schoolplein Petrusschool verbindt buurt

Het nieuwe schoolplein bij de Petrusschool heeft naast wateropvang ook een sociale functie.

Bekijk het project

Jouw project ook hier?

Ook een mooi klimaatkrachtig project gerealiseerd en wil je dit graag delen met anderen?

Meld jouw project aan

Project groen dak bij rederij

Bijna 20.000 liter regenwater kan het nieuwe groene dak van de Scheveningse rederij W. van der Zwan vasthouden.

Bekijk het project