Een wandtuin op Schiebiza

“We hebben geen tuin, maar wel een balkon en wilden graag wél iets betekenen voor de bijen en andere insecten in de oude binnenstad van Schiedam.” Zo kwamen Taco en Lou op het idee om een (lelijke) blinde muur om te toveren in een prachtige wandtuin.

Een snelweg van bijtjes en hommeltjes

“De petunia’s die we aan de schutting hingen waren mooi en fleurig, maar er kwamen nauwelijks insecten op af. En de lelijke blinde muur was een grote stoorzender.” Vrienden van Taco Nijman en Lou van Rossum hadden een wandtuin laten plaatsen en daar zagen ze dat het niet alleen heel mooi was, maar er kwam ook een hele snelweg van bijtjes en hommeltjes voorbij! “Dat wilden wij ook!”

Naast een groene wandtuin die veel bijen, hommels en andere insecten aantrekt, wilden ze ook het regenwater gebruiken voor de irrigatie. “Regen kan knap lastig en vervelend zijn, maar is ook een bron van water voor de natuur.” Joost van de Werff van Florescant werd ingeschakeld om te bekijken hoe onze wens het beste gerealiseerd kon worden.

Voor... Voor...
De watervaste betonplexplaat De watervaste betonplexplaat
En de regenton En de regenton
Wandrek bevestigen Wandrek bevestigen
Wandrek met lege potjes Wandrek met lege potjes
Het irrigatiesysteem Het irrigatiesysteem
Regenton aangesloten Regenton aangesloten
Het eindresultaat Het eindresultaat

Met opgevangen regenwater de planten bewateren

Joost maakte het grote stappenplan voor dit project en plaatste het scherm, het irrigatiesysteem en de planten. Taco en Lou bevestigden een watervaste betonplex aan de wand waarin de planten en het irrigatiesysteem bevestigd werden. Een regenton werd ingenieus aangesloten op de regenpijp voor het opvangen van regenwater via de dakafvoer. Met het opgevangen regenwater bewateren ze de planten, dus niet met schoon kraanwater. “We bewateren elke ochtend en avond 1 minuut - met een tijdschakelaar wordt de pomp in de regenton geactiveerd - en we onderhouden deze wandtuin zelf.”

4-seizoenen wandtuin

De zon staat lang en veel op die muur. De gekozen vaste planten floreren op een zonnige plek, maar hebben door de zon ook veel water nodig. Het irrigatiesysteem is weggewerkt achter de potjes. “Je ziet dus een grote groene wand, met bijna 200 bloeiende planten die we speciaal hebben geselecteerd voor bijen, hommels en andere insecten. We kozen bewust voor een 4-seizoenen tuin, met mooi groen in de lente, bloei in de zomer, geel-groen-rood in de herfst en wintergroen met grijstinten voor het winterseizoen.”

Een bij-vriendelijke wandtuin middenin de binnenstad

“Het was even worstelen met het plaatsen van de regenton en het scherm op het balkon krijgen was ook een uitdaging. En natuurlijk moest de betonplex goed waterpas hangen. Maar verder verliep de aanleg prima en nu hebben we een prachtig bij-vriendelijke wandtuin met irrigatie via regenwater in het centrum van een oude binnenstad!”

Deze wandtuin kwam tot stand met een bijdrage uit de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie. Ook een bijdrage voor jouw groene project aanvragen? Lees hier of dat kan en hoe dat gaat.

Gerelateerde items overslaan

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Project klimaatadaptieve tuin

Peter en Setsuyo legden een groene tuin rond hun pas opgeleverde nieuwbouwwoning met hulp van de stimuleringsregeling.

Bekijk het project

Project Huis en tuin vol experimenten

Tijs van Ruth legde in en om zijn huis een ware proeftuin aan voor milieubesparende mogelijkheden.

Bekijk het project