Geslaagde regentonnenactie in Haagse wijk Loosduinen

Wat zou het mooi zijn als ieder huishouden in de wijk Nieuw-Waldeck een regenton heeft. Mark Schouten zag het helemaal zitten en wilde hier graag mee aan de slag. Met als resultaat bijna 50 nieuwe regentonnen in de Haagse wijk Loosduinen.

Twee jaar geleden organiseerde het Wijkberaad Niew-Waldeck een brainstormavond. Hoe kunnen we de wijk vergroenen en duurzamer met energie omgaan. Ideeën als infraroodverwarming en zonnepanelen kwamen op tafel, maar ook het idee om meer regenwater op te vangen met regentonnen. Mark besloot om hier zelf mee aan de slag te gaan en ging op onderzoek uit. Hij schreef woningcorporaties aan. Wellicht konden ze samen optrekken en de hele wijk voorzien van regentonnen. Helaas liep dat op niets uit, maar hij besloot wel om een regentonnenactie voor particulieren in gang te zetten.

Een regenton met maar liefst 150 euro korting

regenton

“Ik kwam in contact met Ton Ton regenton en vond de subsidiemogelijkheden bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Ik sloot een mooie deal met Ton Ton en vroeg de subsidie aan bij het waterschap. Ton Ton zou de subsidie voorschieten aan de klanten en zelf ook een korting

geven. Zo konden inwoners van Loosduinen een regenton kopen met maar liefst 150 euro korting. En Ton Ton sloot deze ook nog eens aan.”

Wegens succes herhaald

Mark zocht contact met het wijkkrantje en ook stond er een verhaal over zijn initiatief op de voorpagina van de Posthoorn. Hij hing flyers op in de bibliotheek en in de speeltuin. “Vooral het artikel in de Posthoorn zorgde ervoor dat het ging lopen. En omdat de actie vorig jaar een succes was, herhaalden we hem dit jaar nog een keer,” aldus Mark.

Hij heeft nog een paar andere tips voor mensen die een actie op willen starten. “Naast het promoten van de actie in het wijkblad en de lokale krant, kun je ook een oproep doen in Facebookgroepen. En een goed rekenvoorbeeld helpt ook altijd. Maak duidelijk wat je uiteindelijk betaalt voor een regenton. En neem je tijd, want zo’n project neemt zo een half jaar of langer in beslag.”

Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie

Het Hoogheemraadschap draagt graag bij in de kosten van initiatieven die water opvangen en vasthouden. Daarvoor heeft het waterschap de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie. Het weer kent tenslotte steeds meer extremen; droge periodes wisselen zich af met flinke hoosbuien. Dit kan zorgen voor wateroverlast en daarmee hoge kosten en gedoe. Om dat te voorkomen stimuleert het Hoogheemraadschap van Delfland iedereen om zijn omgeving aan te passen aan het veranderende klimaat. Bijvoorbeeld door een regenton aan te schaffen en zo regenwater op te vangen en te gebruiken om de planten water te geven.

De regentonnenactie in Loosduinen loopt nog, er kunnen nog regentonnen besteld worden met korting. 

Hoe werkt de actie?

  • Zoek een regenton uit op www.tontonregenton.nl
  • Vul het contactformulier in op de website en vermeld dat je meedoet met de actie Loosduinen.
  • TonTon neemt contact met je op voor eventueel meer informatie en het moment van plaatsing.
  • Je krijgt 100 euro korting van TonTon en Klimaatkrachtig Delfland betaalt 50 euro mee. Daarmee heb je al een regenton van 100 liter voor 139 euro, compleet bij je thuis geïnstalleerd aan de regenpijp met een vulautomaat.