Havensteder vergroent gebied Schans-Watergeus

Toen de Rotterdamse woningbouwcorporatie Havensteder de woningen van het Schans-Watergeus blok liet renoveren was er ook aandacht voor klimaatadaptatie. De ruim 90 woningen werden waar nodig samengevoegd of heringedeeld en kregen naast nieuwe houten kozijnen, dakisolatie en een nieuw ventilatiesysteem ook een klimaatbestendige, groene binnentuin.

Bladhoudende hagen en geurende beplanting

De nieuwe binnentuin bestaat uit privé-tuintjes die overgaan in een gemeenschappelijke tuin. Vergroening, waterpasserende verharding en een ondergrondse krattenberging maken de binnentuin klimaatadaptief. De beplanting heeft, zoals de bewoners graag wilden, een open en eigen karakter. Zo zijn de hagen bladhoudend in de winter en is er gekozen voor geurende beplanting.

De waterpasserende verharding moest gebruiksvriendelijk zijn, zodat de huurders van Havensteder zonder moeite over het pad kunnen lopen met eventueel een fiets of brommer. De gekozen verharding is niet alleen goed te belopen, maar kan ook zo'n 300 liter regenwater opslaan.

Daaronder ligt de ondergrondse krattenberging waarop de daken zijn afgekoppeld. Hiermee is voor duizenden liters aan waterberging gerealiseerd. Daarmee zijn de daken niet langer aangesloten op de riolering. Wel is er een nood-overstort naar het riool voor wanneer er zoveel regen valt dat het water niet weg kan. In totaal is er 903 m2 aan dakoppervlak en 853 m2 aan verhard oppervlak (de oude binnentuin) afgekoppeld.

Kleinere kans op schade door wateroverlast

Deze maatregelen zorgen ervoor dat de kans op schade door hoosbuien verkleint. Daarnaast komt er minder water in het riool en hoeft er dus minder water gezuiverd te worden. Het groen heeft ook invloed op de gezondheid van de bewoners. Zo zorgt de binnentuin voor verkoeling en verbetert de luchtkwaliteit. Maar ook heeft de vergroende binnentuin een sociale functie: een aantal bewoners verzorgt samen de moestuinbak. Daarnaast zijn er regentonnen voor gemeenschappelijk gebruik.

Toegevoegde waarde van natuur in de stad

Havensteder betrok de bewoners bij de beplanting van de binnentuin en hoopt hen zo inzicht te geven in het belang van groen in de woonomgeving. Door het groene karakter, de speciale waterpasserende bestrating en de regentonnen zijn bewoners zich meer bewust van de gevolgen van klimaatverandering. Niet alleen hier, maar in het hele Schans-Watergeus gebied worden maatregelen genomen. Het gebied tussen historisch Delfshaven en het Dakpark vergroende de afgelopen jaren flink met groene stadstuintjes en pleinen. Havensteder vindt klimaatadaptatie een belangrijk thema voor de komende jaren.

De woningbouwcorporatie is partner van Klimaatkrachtig Delfland en beheert en onderhoudt ruim 45.000 woningen in de stadsregio Rotterdam en Capelle aan den IJssel. Aan de klimaatadaptieve tuin werkten mee: Vanschagen Architecten, Gemeente Rotterdam en BOA landschapsarchitecten.

Gerelateerde items overslaan

Ook Klimaatkrachtig?

Ben jij al bezig met klimaatbestendige projecten? Of wil je hier graag mee aan de slag en zoek je de samenwerking?

Word partner

Jouw project ook hier?

Ook een mooi klimaatkrachtig project gerealiseerd en wil je dit graag delen met anderen?

Meld jouw project aan

Project Een bij-vriendelijk groen dak voor het Museon

Museon draagt bij aan 'Nederland Zoemt' met een bij-vriendelijk groen dak.

Bekijk het project