Een bij-vriendelijk groen dak voor het Museon

Toen de gemeente Den Haag het Museon vroeg om bij te dragen aan ‘Nederland Zoemt’ besloten ze meteen om mee te doen. Als educatief museum voor jong en oud ontwikkelden ze samen met tien andere natuurmusea in Nederland de expositie ‘Nederland Zoemt – een wilde bijen expositie’. En hoe leuk zou het zijn om het eigen dak groener en bij-vriendelijker te maken en zo meer bijen te trekken?

Nooit eerder een groot project zo snel gerealiseerd

Het Museon gaat voor een duurzame wereld en heeft een voorbeeldfunctie om in 2040 klimaatneutraal te zijn. Het dak moest sowieso op korte termijn vernieuwd worden en al snel kwam het idee om een groen dak ter grootte van 1700 m2 aan te leggen met sedum en verschillende bij-vriendelijke planten. “Nooit eerder werd een dusdanig groot project bij het Museon zo snel gerealiseerd. Alle stakeholders waren zo gedreven en iedereen had er zoveel hart voor.” Aan het woord is Judith Aartsen, programma manager van het Museon.

Dak trekt flink wat bijen en wespen aan

Het dak moest eerst verstevigd worden, hierover werd goed overleg gevoerd tussen gedreven technische mensen en de groenaannemer. Vervolgens is gekozen voor een aantal biotopen voor beplanting. Een deel van het dak is beplant met duinbegroeiing, als knipoog naar de nabijgelegen duinen van Scheveningen.

Verder is gekozen voor sedum en planten die insecten aantrekken. Met succes, want uit de maandelijkse monitoring van het Museon blijkt dat het dak flink wat bijen en bijensoorten aantrekt. Er zijn al populaties mannetjes en vrouwtjes aangetroffen, ook soorten die van ver komen.

Ook flink wat wespen hebben nestjes gemaakt. De doelstelling om de biodiversiteit te vergroten is dan ook zeker gehaald. Niet alle museumbezoekers zien het dak, maar krijg je een rondleiding, dan kun je het dak vanuit de panoramazaal bewonderen en voor de kinderen is er een verzameling bijen en wespen te zien.

Tot 7% meer opbrengst van zonnepanelen

Het groene dak zorgt daarnaast voor 5 tot 7% hogere opbrengsten van de ruim 400 zonnepanelen. Groen koelt en door de verkoeling leveren de panelen meer energie. De ruimte onder het dak profiteert ook van de verkoeling.

Op een warme dag werd gemeten dat het verschil in temperatuur tussen het groene en het grijze dak tot wel 21 graden scheelde. In koudere periodes werkt het groene dak als een isolatiedeken en wordt hiermee energie bespaard. Bovendien profiteert ook de riolering van het dak. 

Na een zware regenbui bergt het dak tot wel 60.000 liter regenwater. Dit water zou anders in de riolering zijn beland, maar wordt nu gebruikt om de planten te bewateren.

Het groene dak werd mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Gemeente Den Haag, het Hoogheemraadschap van Delfland, Fonds 1818, het Klimaatfonds en de Vereniging van Vrienden Museon van het Museon en het Omniversum. Ingrid Vogels van partner Green2live enthousiasmeerde het bestuur over een groen biodivers dak, begeleidde het project, de aanvraag en andere fondsenwerving. Dirk van Roosendaal van Roosendaal Landscaping ontwierp, legde het dak aan en verzorgt het onderhoud.

Wat is Nederland Zoemt?

Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bijen. Dat is hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. 70% van de gewassen wordt bestoven en 90% van de bestuiving gebeurt door bijen, op globale schaal. Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel.

Gerelateerde items overslaan

Jouw project ook hier?

Ook een mooi klimaatkrachtig project gerealiseerd en wil je dit graag delen met anderen?

Meld jouw project aan

Project Blauw dak Vlaardingen

Het blauwe dak op het appartementencomplex in Mariskwartier vangt een deel van het water op tijdens hevige buien.

Bekijk het project

Project groen dak bij rederij

Bijna 20.000 liter regenwater kan het nieuwe groene dak van de Scheveningse rederij W. van der Zwan vasthouden.

Bekijk het project