Ook kleine maatregelen dragen bij aan een klimaatadaptieve omgeving

Toen we twee jaar geleden in ons nieuwbouwhuis kwamen wonen viel het ons tegen wat er op het gebied van duurzaamheid in de bouw was meegenomen. We wilden dan ook direct maatregelen nemen om het huis duurzamer te maken. Zonnepanelen op het dak, een groen dak op de uitbouw en een groene tuin. Aan het woord is Jo, inwoner van Schiedam.

Op zoek naar subsidies

We gingen actief op zoek naar subsidies voor maatregelen om de tuin te vergroenen en een groen dak aan te leggen en vonden al gauw de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie van Delfland. Helaas was de pot op dat moment leeg, maar een tijdje later was er weer geld en dat was voor ons het moment om een aanvraag in te dienen en de werkzaamheden op te starten.

De helft van de tegels uit de tuin werd vervangen door planten en kunstgras. “Liever hadden we echt gras, maar omdat onze tuin weinig zon heeft, is dat lastiger en kozen we voor kunstgras. Het water loopt er goed in weg en hiermee belasten we het riool minder.” Verder kozen ze voor veel planten en een passiebloem tegen de schuur.

Minder plassen water en mooier uitzicht door sedumdak

De uitbouw kreeg een groen sedumdak. “Dat ziet er een stuk mooier uit dan het dak van bitumen wat er eerst lag en waar plassen water op bleven staan.” Bovendien zorgt een groen dak voor betere isolatie en dus verkoeling in de zomer en verwarming in de koude maanden. Het water wat van het dak toch in de regenpijp verdwijnt, wordt opgevangen in een regenton. Het opgevangen water wordt vervolgens gebruikt om de planten water te geven.

Zelf een groen dak aanleggen is niet moeilijk

Jo en zijn vrouw legden het dak zelf aan. De planten bestelden ze bij sedumworld. “Het zelf aanleggen van een groen dak is niet heel moeilijk en het scheelt een hoop in de kosten. We huren niet snel iemand in als het ook zelf kunnen.”

Jo is van mening dat iedereen maatregelen kan nemen die bijdragen aan het klimaatbestendig inrichten van onze leefomgeving: “Ook kleine maatregelen helpen mee, bijvoorbeeld het aanschaffen van een regenton of wat tegels vervangen door planten. Alle kleine beetjes hebben samen een groot effect!”

Gerelateerde items overslaan

Jouw project ook hier?

Ook een mooi klimaatkrachtig project gerealiseerd en wil je dit graag delen met anderen?

Meld jouw project aan

Maatregelen

Tegel eruit en plant erin, een regenton of een grindstrook:slechts enkele voorbeelden.

Bekijk wat jij kan doen

Project Groene Mient

Het bewonersinitiatief ‘Groene Mient’ realiseerde in Den Haag in een CPO het duurzame project met een klimaatadaptief én sociaal karakter.

Bekijk het project