Robs grote tuinverbouwing

Twintig jaar geleden kochten Rob en zijn vrouw van de gemeente een stuk extra grond naast hun woning. Ze wilden hun huis of tuin vergroten, maar dat was er al die jaren nog niet van gekomen. De schutting viel inmiddels langzaam uit elkaar en was aan vervanging toe, dus dat was het startsein om de tuin meteen goed aan te pakken.

Het dak van de woning was al volledig gevuld met zonnepanelen. De hiermee opgewekte energie voorzag hun auto al van stroom, maar wellicht konden ze de verbouwing van de tuin aangrijpen om extra zonnepanelen te plaatsen. 

Rob wilde graag een veranda in de tuin om lekker te kunnen zitten en de caravan die ze wilden kopen te stallen. Het dak kon dan meteen gevuld worden met panelen. En als echte waterschapper vond Rob dat hij compenserende maatregelen moest nemen voor het toenemende verharde oppervlak.

Compenseren voor verharding 

Hij zocht contact met de gemeente en het waterschap om uit te vinden wat de norm hiervoor is. Deze norm bleek niet te bestaan, maar een rioolbeheerder van een Noord-Hollandse gemeente gaf aan dat 20mm per m2 een mooi streven zou zijn. Rob rekende uit dat hij dan 3,6 kuub water zou moeten opvangen en kwam tot de conclusie dat dit gelijk staat aan 60 regentonnen van 60 liter.

Rob en zijn vrouw wilden een onderhoudsvriendelijke tuin en het gebufferde water moest zelf zijn weg in de grond vinden, zonder dat hij hier iets voor moest doen. Hydroblobs boden uitkomst, deze ‘sponzen’ onder de grond zijn voor 95% poreus waar een gemiddelde ondergrond slechts 25% poreus is. 

Dat betekent dat zo’n blok tot bijna 4 keer meer water kan bufferen, in dit geval 1 kuub.

Draineer-leiding en grind

Daarnaast legde de hovenier in totaal 100 meter draineer-leiding in de (kleine) tuin aan. Wanneer het grondwaterpeil stijgt, kunnen deze buizen nog eens een kleine kuub water opvangen. Ze legden een verlaagd grasveld aan en zo kon nog eens 0,7 m3 water worden geherbergd indien nodig. Infiltratiemaatregelen (zoals grind) en de regenton zorgen er samen met eerdergenoemde maatregelen voor dat de tuin in totaal tussen de 3 en 3,7 kuub water kan opvangen.

Hydroblobs plaatsen op schone ondergrond

Rob heeft een belangrijke tip voor het plaatsen van Hydroblobs: “Zorg dat de ondergrond goed schoon en slibvrij is. Is dit niet het geval, dan kan het water niet goed wegzakken en werken de blokken niet optimaal.”

De caravan is er nooit gekomen, maar de infiltratiemaatregelen doen hun werk goed. Zodoende genieten Rob en zijn vrouw elke dag weer van hun prachtige en bovendien droge tuin.

Gerelateerde items overslaan

Jouw project ook hier?

Ook een mooi klimaatkrachtig project gerealiseerd en wil je dit graag delen met anderen?

Meld jouw project aan

Maatregelen

Tegel eruit en plant erin, een regenton of een grindstrook:slechts enkele voorbeelden.

Bekijk wat jij kan doen

Project ideale watertuin

De Hoekse Druppies ontwierpen de ideale watertuin. Woningbouwcorporatie Hoek van Holland legde de tuin aan

Bekijk het project