Waterbuffers en efficiënt watergebruik in tuin Westvest – Weeshuisplaats

Het drinkwater in Nederland is niet duur maar wel kostbaar.
De VVE Westvest – Weeshuisplaats besloot daarom in 2020 om minder drinkwater te gebruiken voor het besproeien van de tuin én minder regenwater in het riool te lozen. Hiervoor maakte de vereniging een plan in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland, Duurzaamheidscentrum De Papaver/ De Klimaatmaat, de eigen tuinman en loodgieter.

Aan de rand van het centrum van Delft ligt de Westvest – Weeshuisplaats. De bijbehorende tuin is een oase van rust in de stadsomgeving. Tot vorig jaar werd de tuin besproeid met drinkwater en dat gebeurde op basis van gevoel en zicht. Zodra het (te) droog was en de plantjes gingen hangen, werd de hele tuin besproeid. Dus ook de plekken die geen water nodig hadden. De VVE onderzocht hoe dit efficiënter en duurzamer kon. Het resultaat mag er dan ook zijn: infiltratieblokken zorgen voor de opslag van 1344 liter regenwater waarmee de planten weer worden voorzien van water!

Zelfvoorzienende tuin

De infiltratieblokken liggen in de grond ingegraven en zijn aangesloten op de regenwaterafvoer van het dak van de bergingen. De werking van infiltratieblokken is te vergelijken met een spons: bij regen vult het systeem zich en geeft het water vervolgens langzaam af aan de grond. Alleen wanneer het systeem vol zit en het nóg harder regent stroomt het regenwater af naar het riool. Op deze manier wordt het grootste gedeelte van de bui opgevangen en het riool ontzien.

De blokken bieden ook een oplossing voor periodes van droogte. De infiltratieblokken zijn gemaakt van steenwol – een natuurlijk materiaal. Hoe droger de grond rondom de blokken is, hoe meer water het onttrekt aan de steenwolblokken.
Een bodemvochtigheidssensor houdt de vochtigheid van de bodem in de gaten. Pas wanneer er onvoldoende regenwater in de opslag zit en de grond té droog dreigt te worden, zorgt de sensor ervoor dat een sproeier op de droge plek aangaat en er niet langer gesproeid wordt dan nodig is. Op deze manier ontstaat een zelfregulerend irrigatiesysteem. 

In totaal is 65 m2 plat dak afgekoppeld van het rioolstelsel. Hiermee wordt in de zomer gemiddeld 700 liter extra water per week opgevangen voor de planten en bomen. De noodzaak om te sproeien met kraanwater neemt hierdoor verder af.

Duurzaam systeem

Op het gebied van wateropslag is er veel mogelijk. De VVE heeft bewust gekozen voor de Hydroblob infiltratieblokken. Deze blokken zijn namelijk van natuurlijk materiaal gemaakt en dus 100% recyclebaar. Verder zijn ze onzichtbaar weggewerkt en prima beloopbaar.

Ook is gedacht aan het voorkomen van mogelijke vervuiling van het systeem. Tussen de regenwaterafvoer en de infiltratieblokken is een vuilvangput aangelegd. Deze put zorgt voor de opvang van blaadjes en ander vuil dat met het regenwater mee komt. Met een emmer kan dit vuil makkelijk opgehaald en opgeruimd worden.

Toekomst

Het regenwateropslagsysteem is gerealiseerd en het is nu dus tijd voor ervaren en leren. Het is nog niet te zeggen of de infiltratieblokken het sproeien met kraanwater volledig kunnen vervangen. Dit is namelijk van meerdere factoren afhankelijk en dus eigenlijk pas te zeggen als het hele systeem minstens één seizoen heeft gedraaid. Mocht blijken dat er toch nog veel met kraanwater bijgesproeid moet worden, gaat de VVE verder nadenken over mogelijkheden voor extra opslag en hergebruik van regenwater.

Gerelateerde items overslaan

Project Burenactie voor meer groen en regentonnen

Buren toveren stenen straat om naar een natuurlijke en levendige plaats.

Bekijk het project