Burenactie voor meer groen en regentonnen

Het hofje van de Harry Diesfeldtlaan in Leidschenveen was enorm versteend en daar hebben de bewoners verandering in gebracht. Nu staan er mooie plantenbakken, bankjes, insectenhotels en regentonnen. De bewoners hebben hun straat letterlijk omgetoverd naar een natuurlijke en levendige plaats.

“We proberen het hier leuk te maken voor de beestjes, onszelf en het klimaat”, zegt bewoner Matthijs Zuidberg. “En dat lukt al aardig. Zoemden de bijen voorheen alleen in de lavendel voor onze voordeur, nu vliegen ze de hele straat door.” Ook is het groen van invloed op de warmte. “Dankzij de plantenbakken is de straat koeler en is het in de zomer geen bakoven meer. De stenen maakten het zo heet. Bovendien kan het regenwater beter de grond inlopen.” 

Groene wereld gaat open

Het belangrijkste voor de bewoners is de rust die het groen uitstraalt. “Het is ontspannend en relaxed. En we zijn nog hechter geworden met de straat”, zegt bewoner Daniel Palomo van Es. De buren drinken op de stoep koffie met elkaar en voorbijgangers blijven vaak spontaan staan voor een praatje. “Ze vragen ons of het wel mag van de gemeente en hoe we de vergroening hebben aangepakt.” 

Die aanpak begint bij de actieve buurman Wilco Plug. Een paar jaar geleden mailt hij de groenbeheerder Albert van Leidschenveen-Ypenburg met de wens of het grijs in de straat vervangen kan worden door meer groen. “Hij kwam kijken, besprak de mogelijkheden en gaf groen licht. Er ging een nieuwe groene wereld voor ons open”, vertelt Wilco. 

“Ik appte in de Whatsapp-groep van de straat: ‘Beste buren, ik heb met de gemeente gesproken en de mogelijkheden lijken oneindig! Voelen we daar wat voor?’ Er kwamen meteen goede reacties op”, vertelt Wilco. Niet veel later zijn de buren bij elkaar gekomen om hun wensen te bespreken. “Zo ontstond een steeds duidelijker lijstje: geen plantenbakken met scherpe hoeken, geen grote bomen, wel paarse bloemen, wintervaste planten en speelruimte voor de kinderen”, zegt Daniel.

Hulp van de groenbeheerder

Via de groenbeheerder komt Wilco in contact met stichting Haagse Tuinbank (de stichting bestaat inmiddels niet meer) die hen kon helpen met het aanvragen van subsidie, het ontwerp van de plantenbakken en de plantkeuze. 

Wilco legt het eindplan voor aan groenbeheerder Albert. “Wij toetsen of het ontwerp, materiaal- en beplantingskeuze akkoord is. Dat zag er prima uit. Wij leggen bij akkoord de plantenbakken en bankjes aan en leveren de aarde en planten. De bewoners zetten ze zelf met elkaar in de grond”, legt Albert uit. 

De coronasituatie zorgde ervoor dat het beplanten anders verliep en de bewoners niet meer samen mochten klussen. “Uiteindelijk heeft een hovenier de planten in de grond gestopt. We waren zo blij met hem. We zagen het elk uur mooier worden. We zijn ongelooflijk trots op het eindresultaat. Het is nu puur genieten voor onze deur”, zegt een troste Wilco.

Ook Albert is blij met het resultaat. “Het is een project van lange adem, maar die staat of valt met actieve bewoners. Je moet bewoners hebben die de kar trekken. Ik was erg blij met Wilco. Hij zat er bovenop. Het is een misverstand dat je de gemeente mailt met een wens voor meer groen en dat je vervolgens achterover gaat leunen. Nee, het is een buurtinitiatief en een samenspel met de gemeente.” 

Regentonnen voor het groen

Nadat de bewoners een groene oase voor de deur hadden werd door Wilco de volgende actie opgepakt: regentonnen regelen voor al het groen! Hij nam contact op met Duurzaam Den Haag. Samen met Green2Live, subsidie van Hoogheemraadschap van Delfland en geld van de Nationale Postcode Loterij kwamen er 14 regentonnen in de straat te staan.

Als kers op de taart werden op 26 september 2020 tijdens Burendag nog extra 50 regentonnen geleverd voor bewoners die ook graag regenwater wilden opvangen. Al met al een geslaagde actie!

Gerelateerde items overslaan

Project Wandtuin op Schiebiza

Ook op een balkon kun je klimaatadaptieve maatregelen treffen.

Bekijk het project