Als we investeren in ons schoolplein, krijgen we daar iets moois voor terug

Een groen schoolplein waar kinderen uitgedaagd worden om te ontdekken en te spelen en waar bovendien na hevige regenval het water sneller weg kan zakken? Maandagmiddag was er een inspiratiebijeenkomst over de aanleg van groenblauw schoolpleinen. Hier konden scholen en schoolbesturen uit Vlaardingen terecht voor volop inspiratie en informatie over de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Als we scholen, ouders en kinderen vragen naar hun ideale schoolplein, zullen de wensen ons om de oren vliegen: Avontuurlijk en uitdagend, veilig en beschut, speeltoestellen en ruimte voor voetballen of andere spelletjes, misschien ook nog wel leerzaam en graag hufterproof! En dan komen de gemeente en het hoogheemraadschap nog eens met een extra wens: meer ruimte voor groen en voor water.

30 bij 30 tegels zijn makkelijk, maar dat willen we liever niet

Veertien geïnteresseerde medewerkers van diverse scholen in Vlaardingen waren aanwezig bij de inspiratiesessie in het gemeentehuis van Vlaardingen. Ze waren enthousiast over de presentatie en een docent verwoordde heel goed hoe zij erover dacht “30 bij 30 tegels zijn makkelijk, maar dat willen we liever niet. Als we investeren in ons schoolplein, krijgen we daar ook iets moois voor terug.”

Minder waterplassen met groenblauw schoolplein

Met zo’n ‘groenblauw’ schoolplein, kunnen scholen een bijdrage leveren aan een wijk die beter bestand is tegen de klimaatverandering. We zien dat met de klimaatverandering er steeds vaker extreem weer voorkomt, bijvoorbeeld door toenemende hoosbuien. Een groenblauw schoolplein zorgt ervoor dat bij hevige regenval het water beter en sneller wegzakt of wordt opgevangen, en dat betekent minder waterplassen en minder belasting van het riool. Bovendien geeft het groen bij hitte verkoeling en schaduw.

En bovendien is een groenblauw schoolplein leuker, spannender en educatiever dan een traditioneel schoolplein. Buiten spelen op een parkachtig schoolplein met veel groen en waterelementen daagt uit tot meer beweging en brengt meer frisse lucht en meer schaduw in hete zomers. Bovendien verfraait het schoolterrein de hele wijk dankzij aantrekkelijk groen, natuurlijke materialen en mooie waterelementen.

Was je er niet bij maar wil je meer weten? Stuur dan een mail aan info@klimaatkrachtig.nl.

Project Petrusschool

Het nieuwe schoolplein bij de Petrusschool heeft naast wateropvang ook een sociale functie.

Bekijk het project
bekijk het nieuwsarchief