Eerste tuincentrum opent Groen Klimaatplein

De Groene Klimaatpleinen zijn een samenwerking tussen de gemeente Tilburg, Interpolis, Tuinbranche Nederland, tuincentrum Natuurlijk Tilburg en Groenrijk Tilburg. Er wordt gestart met twee pilots in Tilburg. Het Groene Klimaatplein geeft inwoners informatie hoe ze met hun tuin kunnen bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier.

Het klimaat verandert waardoor er meer hitte en meer hoosbuien zijn. Groene, watervriendelijk tuinen vormen één van de oplossingen. Tuinbranche Nederland is partner van Klimaatkrachtig Delfland. José Kooi van Klimaatkrachtig zegt hierover:

we zijn met Tuinbranche Nederland in gesprek om te kijken of we dit concept ook in onze regio kunnen uitrollen. We merken dat inwoners steeds vaker naar een tuincentrum gaan voor advies voor een klimaatkrachtige tuin.

Het groene klimaatplein

Het Groene Klimaatplein is een plein van zo’n 30 m2. Inwoners vinden er informatie hoe ze hun tuin groen en watervriendelijk én met subsidie in kunnen richten. Het plein heeft vier thema’s:

  1. groene daken;
  2. water in je tuin;
  3. tegel eruit, plant erin;
  4. hoe krijg je vogels, bijen en vlinders in je tuin.

Waarom deze samenwerking?

Bij tuincentra komen veel mensen die al in hun tuin bezig zijn. De gemeente Tilburg wil hen graag bereiken met informatie over subsidies voor geveltuintjes en groene daken. Interpolis biedt betaalbare aanleg van Groene daken aan waarbij alles geregeld wordt: van dak-check tot aanleg. Uit onderzoek van Interpolis blijkt dat groene daken zorgen voor minder schades. Natuurorganisaties geven hier workshops en de initiatiefnemer Tuinbranche Nederland brengt het verder.

Opening

De Groene Klimaatpleinen werden op 16 juli geopend bij Tuincentrum Natuurlijk Tilburg én bij Groenrijk Tilburg. De samenwerkende partijen willen met deze twee pleinen bijdragen aan bewustzijn, kennis én plezier om een tuin groen en watervriendelijk in te richten.

Stimuleringsregeling klimaatadaptatie

Maak je tuin, plein, dak of straat klimaatbestendig!

Vraag subsidie aan

Project Wadi in tuin

Marion Ruigrok heeft een wadi in haar tuin. Een wadi vangt tot 1.000 liter water op.

Bekijk het project

Project Rob's grote tuinverbouwing

Rob laat water bufferen met hydroblobs en draineer-leidingen in zijn tuin.

Bekijk het project
bekijk het nieuwsarchief