Door wadi zijn plassen in de tuin verleden tijd

Overal waar je kijkt zie je planten en bloemen en je waant je even niet in een drukke stad. Toch bevindt deze groene tuin van tuinontwerpster Marion Ruigrok zich op een steenworp afstand van het centrum van Delft.

Marion maakt haar tuinontwerpen altijd zo groen mogelijk en de laatste jaren bovendien duurzaam en regenwaterbestendig. “Een wadi leek me wel wat, maar voordat ik die intekende in een ontwerp voor een klant, wilde ik eerst zelf ervaren hoe zo’n wadi werkt”. Er zat dus maar één ding op; een wadi in haar eigen tuin aanleggen.

Wadi als onderdeel van de tuin

In twee dagen was het gazon omgetoverd in een wadi. “Na een paar maanden was het al echt een onderdeel van de tuin. De planten sloegen goed aan en zorgden voor een kleurrijk geheel dat bovendien veel insecten aantrok. Ik koos voor veel lang bloeiende planten, zoals de witte Anaphalis triplinervus, die bloeit van augustus tot de vorst,

de Agastache die met haar paarse bloemen veel bijen aantrekt en de kleurige, roze Lythrum.” Siergrassen, varens en Irissen maken het geheel af. Echte waterplanten sloegen minder goed aan, daarvoor is de wadi toch niet vochtig genoeg.

Wadi vangt tot 1.000 liter water op

De wadi van 4 bij 1 meter kan tot wel 1.000 liter regenwater per keer opvangen. “Het afgelopen jaar stond hij twee keer vol na een lange regenbui. Beide keren liep de wadi binnen 12 uur weer leeg. Onder de wadi is gekozen voor een drainageplaten van steenwol. Deze drainagelaag slaat water op van het terras, maar ook van het dak van de schuur en geeft het daarna af aan de ondergrond. De plassen op de oprit en de natte plekken in de tuin zijn met de komst van de wadi verleden tijd.

Bovendien deed Marion de gewenste ervaring op en ze zal geïnteresseerde klanten zeker een wadi aanbevelen. “Het heeft pas zin als er een ruimte voor de wadi is van minimaal 4 bij 1 meter, anders kun je beter een regenton nemen, die vangt, afhankelijk van de grootte, ook al 200 tot 400 liter water op.”

Een wadi doet het niet alleen goed op een zand- of veenondergrond, maar ook op kleigrond. Ook leerde Marion dat een wadi echt een mooi onderdeel van de tuin kan worden. “Je kunt ‘m prima zelf aanleggen, alleen voor het graafwerk is het misschien prettig om een hovenier met een graafmachine in te huren.”

MQM tuinontwerpen

Marion Ruigrok is eigenaar van MQM tuinontwerpen. Na 14 jaar in dienst bij een hoveniersbedrijf begon ze in 2001 voor zichzelf. Ze ontwerpt tuinen voor particulieren in de regio Delft/Westland/Den Haag/de B-3hoek en voor een paar hoveniers. Haar ontwerpen kenmerken zich door iets geks of onverwachts, maar zijn bovenal groen en duurzaam. Volgens Marion hoort in iedere tuin een boom, deze zorgt voor schaduw, vogels en het ziet er gewoon natuurlijk mooi uit.

Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie

Ook een wadi aanleggen? Het Hoogheemraadschap van Delfland betaalt mee met de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie. Hier vind je meer informatie over de regeling en hoe je een bijdrage aan kunt vragen.

Gerelateerde items overslaan

Project Burenactie voor meer groen en regentonnen

Buren toveren stenen straat om naar een natuurlijke en levendige plaats.

Bekijk het project

Project Huis en tuin vol experimenten

Tijs van Ruth legde in en om zijn huis een ware proeftuin aan voor milieubesparende mogelijkheden.

Bekijk het project