Klimaatkrachtige huurwoningen in Maassluis

In de Gijsbert Dirkzwagerstraat in Maassluis zijn begin mei 27 klimaatkrachtige sociale huurwoningen van Maasdelta opgeleverd. De overhandiging van de sleutel verliep door de coronamaatregelen anders dan normaal. Wethouders Sjoerd Kuiper en Fred Voskamp wilden toch op feestelijke wijze stil staan bij de oplevering van de huurwoningen. Daarom verrasten zij de nieuwe bewoners met een mooie tuinplant en een duurzame boodschap.

De woningen aan de Gijsbert Dirkzwagerstraat zijn een voorbeeld van investeren in een duurzame toekomst. Wethouder Sjoerd Kuiper (o.a. ruimtelijke ordening en volkshuisvesting): “Dankzij de investeringen van woningcorporatie Maasdelta en de gemeente Maassluis zijn er duurzame, betaalbare huurwoningen gerealiseerd voor de doelgroep die juist vaak klem zit: gezinnen met kinderen met een beperkt budget. Deze gezinnen kunnen nu van een flat doorstromen naar een eengezinswoning in een kindvriendelijke wijk.”

Bloemenactie Maassluis Bloemenactie Maassluis

Groene tuin helpt tegen wateroverlast

De duurzame woningen zijn zeer energiezuinig en er is ook gelet op de afwatering. We hebben in Nederland steeds vaker flinke regenbuien. Het riool kan dan overbelast raken. De gemeente richt de openbare ruimte daarom zo in dat dat regenwater beter door de bodem kan worden opgevangen en vastgehouden. Het rioolstelsel wordt dan minder belast en het bewaarde water kan worden gebruikt om droge gebieden te voorzien van water. In de Gijsbert Dirkzwagerstraat is een gescheiden rioolstelsel aangelegd. Het regenwater wordt niet naar de rioolzuivering afgevoerd maar gaat de grond. Overtollig schoon regenwater komt terecht in de haven.

In de straat zijn verder brede groenstroken aangelegd. Het regenwater van de daken van de woningen wordt door dit groen vastgehouden. En voor de tuinen is afgesproken dat 2/3 deel van het oppervlak vrij blijft van tegels of andere verharding. Deze voornamelijk groene tuinen verkleinen zo de kans op wateroverlast.

bloemenactie Maassluis bloemenactie Maassluis

Samen maken we Maassluis Rainproof

Wethouder Voskamp (o.a. stedelijk beheer en klimaatadaptatie): “Ook andere inwoners van Maassluis kunnen helpen om wateroverlast te voorkomen. Een tuin met veel groen en minder tegels houdt regenwater beter vast. Daarnaast maakt het de straat gezelliger en het trekt vogels en insecten aan.”

De tuinplant die de bewoners van de wethouders kregen, was daarom voorzien van de boodschap: “Met deze plant dragen wij graag bij aan het vergroenen van uw tuin. Zo maken we samen Maassluis Rainproof.”

Project Blauw dak Vlaardingen

Het blauwe dak op het appartementencomplex in Mariskwartier vangt een deel van het water op tijdens hevige buien.

Bekijk het project

Project ideale watertuin

De Hoekse Druppies ontwierpen de ideale watertuin. Woningbouwcorporatie Hoek van Holland legde de tuin aan

Bekijk het project
bekijk het nieuwsarchief